Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Κρίση αξιοπιστίας του εξεταστικού συστήματος «βλέπει» η αντιπολίτευση

exetaseis_skonakiΤι έγινε τελικά; Η πτώση των βάσεων για ΑΕΙ και ΤΕΙ απέδειξε πως… πέτυχαν οι πραγματικά άριστοι, όπως δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου; Ή επιβεβαιώθηκε πως το σύστημα εξετάσεων είναι χρεοκοπημένο, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση;

 

«Η πτώση των βάσεων σημαίνει ότι η δυσκολία των θεμάτων ανέδειξε τους πραγματικά άριστους και δυνατούς υποψηφίους, ενώ η αύξηση των ορίων εισαγωγής σε άλλες σχολές, είχε να κάνει και με το πόσο καλά πήγαν τα παιδιά στα ειδικά μαθήματα», δήλωσε για τις βάσεις η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, απέδωσε την άνοδο των βάσεων σε ορισμένες σχολές στο γεγονός ότι προσφέρουν εργασιακή ασφάλεια. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σχολή εμποροπλοιάρχων του Εμπορικού Ναυτικού. Την ίδια ώρα, για λάθη, αστοχίες και κρίση αξιοπιστίας του εξεταστικού συστήματος κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Σε δήλωσή του με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων, ο τομεάρχης Παδείας της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος, χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά δύσκολη για όλους, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, «λόγω των λαθών, των παλινωδιών και των αστοχιών που έγιναν κατά την οργάνωση και διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα, τις χαμηλές επιδόσεις (μόλις ένας στους έξι τελικά περνά στη σχολή της επιλογής του), αλλά και την κρίση αξιοπιστίας του εξεταστικού συστήματος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Καταλήγοντας ο κ. Σπηλιωτόπουλος ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία σε όσους πέτυχαν τους στόχους τους και εισάγονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ενώ για «όσους δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν τις επιδιώξεις και τις προσδοκίες τους φέτος», τόνισε ότι «τίποτε δεν έχει χαθεί, ότι η ζωή δίνει πολλές ευκαιρίες και ότι στο χέρι τους είναι να τις αξιοποιήσουν και να πετύχουν στο μέλλον».

Αφορμή για νέα επίθεση στο νόμο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ έδωσε στον Συνασπισμό η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το κόμμα επιμένει ότι οι αλλαγές που δρομολογήθηκαν οδηγούν σε "ένα κατ΄ επίφαση Πανεπιστήμιο, που δεν θα είναι πλέον ούτε δωρεάν, ούτε δημόσιο, αλλά ούτε και Πανεπιστήμιο". Υποστηρίζει ότι οι μελλοντικοί φοιτητές θα φοιτήσουν σε σχολές εντελώς διαφορετικές από αυτές που είχαν κατά νου όταν συμπλήρωναν το μηχανογραφικό τους, σε "πανεπιστήμια - Ανώνυμες Εταιρείες [...] με άγνωστο πρόγραμμα μαθημάτων, με πολλαπλούς κύκλους σπουδών, με σπουδές κατακερματισμένες, χωρίς δωρεάν συγγράμματα και με δίδακτρα".

Αναφέρει ότι θα στηρίξει "με όλες του τις δυνάμεις" τις προσπάθειες ανατροπής αυτής της πολιτικής. «H πτώση ή άνοδος των βάσεων δεν αφορά ούτε το κόστος των σπουδών, ούτε τα δικαιώματα στη μόρφωση και στην εργασία των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης χτυπιούνται από την πολιτική της κυβέρνησης», επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Πρωτοβουλίες και για τη μέση εκπαίδευση μετά το νομοσχέδιο για τις αλλαγές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ζητεί ο ΛΑΟΣ. «Τα ελληνόπουλα δεν μαθαίνουν τα γράμματα που πρέπει, πράγμα που φάνηκε και στις Εισαγωγικές Εξετάσεις όπου οι βάσεις ήταν πολύ χαμηλά», σχολίασε ο εκπρόσωπος του κόμματος Κωστης Αϊβαλιώτης.

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία συγχαίρει όλα τα παιδιά που εξετάστηκαν, είτε πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή, είτε όχι. «Συγχαρητήρια όμως δεν μπορούν να δοθούν και στο υπουργείο Παιδείας», επισημαίνει το Κίνημα, «διότι η διαδικασία των εξετάσεων που ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ολοκληρώθηκε σήμερα, πιο αργά από κάθε άλλη χρονιά, δείχνοντας με τον πλέον σαφή τρόπο ότι οι καλές προθέσεις δεν φτάνουν. Χρειάζεται συνεχής και συνεπής προσπάθεια για την επιτυχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: