Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΑΕΙ - ΤΕΙ: Σχεδιάζεται συνένωση σχολών

Καταργήσεις ή και συγχωνεύσεις αντιδημοφιλών σχολών εισηγείται το υπουργείο, με τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των ΤΕΙ. Τα τμήματα που είναι πρώτα στο στόχαστρο είναι εκείνα των τουριστικών σπουδών. Συγκεκριμένα, το σενάριο που θεωρείται επικρατέστερο θέλει τα επτά τμήματα των ΤΕΙ, Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Λάρισας, Πάτρας και Ηγουμενίτσας, να συνενωνονται σε τρία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη. Θα ακολουθήσουν τμήματα κατάρτισης ή εξειδίκευσης, όπως π.χ.
Ελεγκτικής, Χρηματοοικονομικής, ακόμη και Αισθητικής.
Αμέσως μετά εξετάζεται να περιοριστούν τμήματα που έχουν σχέση με τη γεωργία. Δηλαδή Ζωικής Παραγωγής, Φυτικής Παραγωγής και Θερμοκηπευτικών Καλλιεργειών. ίδια εξέλιξη προδιαγράφεται και για τα τμήματα Υδατοκαλλιεργειών, Αλιείας και Ιχθυοκαλλιέργειας . Στο κόκκινο βρίσκονται, επίσης, και τα τμήματα που έχουν σχέση με τη γεωπονία, όπως Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Δασοπονίας.
Αν όμως υπάρχουν τόσες διαφορετικές απόψεις στα ΤΕΙ, στα πανεπιστήμια η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και οι αντιδράσεις αναμένονται εντονότερες. Το υπουργείο, πάντως, είναι αποφασισμένο να προχωρήσει κατ' αρχάς, σε συνενώσεις ξενόγλωσσων τμημάτων και στη συνέχεια, ολόκληρων ιδρυμάτων, όπως για παράδειγμα του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας με το Θεσσαλίας, ή του Δυτικής Μακεδονίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα εξετάζεται και το ενδεχόμενο να ενωθεί το Πάντειο με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Γ. Μυλόπουλο, «ο επανασχεδιασμός του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα επιτύχει μόνο αν βασιστεί στην εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας, της οικονομίας, της ανάπτυξης και της ακαδημαϊκότητας. Όποια ιδρύματα δεν ανταποκρίνονται σ' αυτούς τους στόχους πρέπει να κλείσουν αμέσως. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και έχει αναπτύξει τις οικονομικές σπουδές, θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το Αριστοτέλειο».
Ο Γ. Μυλόπουλος, τέλος, υποστηρίζει επίσης ότι στο Αριστοτέλειο, θα μπορούσε να ενταχθεί, ως ξενόγλωσσο τμήμα με αλλοδαπούς μαθητές, και το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

από το enet. Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ με κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: