Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Η γέννηση ενός Φεστιβάλ

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ένα νέο Φεστιβάλ γεννιέται στην Καλάνδρα, στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Το όνομά του; «Φεστιβάλ του Φάρου». Η αυλαία για τις διήμερες εκδηλώσεις του άνοιξε την Παρασκευή, ενώ θα ολοκληρωθεί σήμερα με τη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου.
Στόχος των διοργανωτών είναι το φεστιβάλ να γίνει θεσμός για την πανεπιστημιακή κοινότητα. «Θέλουμε να ενώσουμε μουσικά τον κόσμο» δήλωσε στον «ΤΘ» ο Πρόεδρος Επιτροπής Πανεπιστημιακής Κατασκήνωσης Καλάνδρας, Αν. Καθηγητής Α.Π.Θ., Πάνος Γιαννακουδάκης.
-Πείτε μας δυο λόγια για το «Φεστιβάλ του Φάρου».
-Αφορμή για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ στάθηκε η επίλυση του ιδιοκτησιακού για την κατασκήνωση στην Καλάνδρα. Εκτός από αυτό σκεφτήκαμε ότι ήρθε ο καιρός να κάνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις για τους φοιτητές που φιλοξενούνται εδώ. Κι επειδή το πιο χαρακτηριστικό σημείο της περιοχής είναι ο φάρος, ονομάσαμε τις εκδηλώσεις αυτές «Φεστιβάλ του Φάρου». Θέλησή μας είναι να καθιερωθεί και να έχει χαρακτήρα μουσικών του κόσμου. Να έρχονται και να παίζουν Έλληνες και ξένοι μουσικοί και να ενώσουμε μουσικά τον κόσμο.
-Οι εκδηλώσεις αυτές απευθύνονται μόνο στους φοιτητές ή και στον υπόλοιπο κόσμο;
-Κυρίως γίνονται για τους φοιτητές του πανεπιστημίου, αλλά στην αποψινή συναυλία (σ.σ.: Θάνου Μικρούτσικου, με τον Μίλτο Πασχαλίδη και την Ρίτα Αντωνοπούλου) θα αφήσουμε και τρίτους να την παρακολουθήσουν. Ούτως ή άλλως η εκδήλωση είναι δωρεάν, δεν υπάρχει εισιτήριο. Όσο για το χθεσινό πρόγραμμα είχαμε δύο συγκροτήματα στην κατασκήνωση: τους Paranaway και τους Soulfire. Οι πρώτοι έπαιξαν ρέγγε και οι δεύτεροι λάτιν, σόουλ.
-Του χρόνου υπάρχει προοπτική να είναι περισσότερες οι εκδηλώσεις;
-Θα δούμε. Αν βρούμε πολλά συγκροτήματα μπορεί να γίνει και τριήμερο. Και αυτό βέβαια πάντα ανάλογα με τα οικονομικά, γιατί οι εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν.
-Τι αλλαγές έχουν γίνει στην κατασκήνωση τα τελευταία χρόνια;
-Έχουμε νέα μαγειρεία, τα οποία είναι ίσως τα καλύτερα σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη κατασκήνωση στη Βόρεια Ελλάδα. Ακόμα στην κατασκήνωση υπάρχει και ασύρματο δίκτυο που δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να συνδέονται με το ίντερνετ ανά πάσα στιγμή.

Χρήσιμα
Η πανεπιστημιακή κατασκήνωση της Καλάνδρας λειτουργεί στο Ποσείδι της Χαλκιδικής από το 1960. Δικαίωμα πρόσβασης σε αυτή έχουν όλοι οι φοιτητές του A.Π.Θ. καθώς και οι εργαζόμενοι. Η κατασκήνωση λειτουργεί με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Η συμμετοχή των φοιτητών του Α.Π.Θ. στα έξοδα της κατασκήνωσης συνίσταται μόνο στο κουπόνι ημερήσιας σίτισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: