Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Συναίνεση για το νομοσχέδιο για την Παιδεία

vouli_1Με τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας, θα περάσει το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συναίνεση αυτή επιτεύχθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να κάμψει τις αντιρρήσεις του κ. Σαμαρά και να τον πείσει να ψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής. Ο κ.Σαμαράς από την πλευρά του έχει απαντήσει ότι το κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο εάν:

  • καταργηθεί πλήρως το άσυλο και
  • αν ο Πρύτανης εκλέγεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα με βάση τις προτάσεις του συμβουλίου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για πλήρη κατάργηση του ασύλου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ θετικός ήταν ο πρωθυπουργός και στο θέμα της εκλογής πρύτανη.

Να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την Παιδεία κάλεσε το κόμμα του ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ και ο εισηγητής της ΝΔ, Αρ.Σπηλιωτόπουλος, μίλησε για πρόοδο της συζήτησης, "ώστε να καταστεί εφικτός ένας συμβιβασμός και να φύγουμε από αυτή την αίθουσα έχοντας επιτύχει για πρώτη φορά την συναίνεση στο μείζον θέμα της Παιδείας".

Μικρές διαφοροποιήσεις υπήρξαν και από το ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής Ηλείας Παναγιώτης Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο 16 του νομοσχεδίου που προβλέπει συνταξιούχοι καθηγητές να μετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα επ’ αμοιβή.

Τη διαφωνία της με ρυθμίσεις του εξέφρασε και η Λούκα Κατσέλη, καλώντας την υπουργό Παιδείας να εξετάσει τη δυνατότητα βελτιώσεων στον τρόπο επιλογής πρυτάνεων και εκλογής κοσμητόρων. Κατέθεσε έξι βελτιωτικές προτάσεις καλώντας την κυρία Διαμαντοπούλου «να εξετάσετε έστω και αυτή την ύστατη ώρα τη δυνατότητα αποδοχής τροπολογιών που θα βελτιώσουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία. Στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, παρά τις αντιρρήσεις. Άφησε αιχμές για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τη στάση της και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ στη λογική που είχε όταν ήταν στην Αντιπολίτευση.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: