Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Τι δηλώνουν οι πρώτοι των πρώτων

apotelesmata_exetaseis_6Με την ελπίδα να δικαιωθούν από τις επιλογές τους, ανοίγουν πανιά για άλλους κόσμους οι πρώτοι των πρώτων. Επέλεξαν σχολές που ήθελαν, ελπίζοντας πως θα τους βοηθήσουν στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.

 

Η Ευαγγελία Σταθεροπούλου είναι μία από τους 53 υποψηφίους του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), που δοκιμάστηκαν με επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις και η οποία κατάφερε να εισαχθεί πρώτη στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ (συγκέντρωσε 18.557 μόρια και 20.237 μαζί με το ειδικό μάθημα των αγγλικών, ενώ η βάση εισαγωγής φέτος έπεσε από τις 16.022 στις 15.148).

Ως πρώτη της επιλογή, βασικό κριτήριο της προτίμησής της ήταν οι επαγγελματικές δυνατότητες που έκρινε ότι θα της ανοιχθούν στο μέλλον, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. «Δεν θα ήθελα να απογοητευτώ από την επιλογή μου, τόσο σε σχέση με την οργάνωση της σχολής και τη διάρκεια των σπουδών μου, όσο και σε σχέση με την επαγγελματική προοπτική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

fesatidou_01Μία ακόμη νεαρή, η Βασιλική Φεσατίδου, από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Θεσσαλονίκης, κατάφερε να εισαχθεί πρώτη, στην κατηγορία των πολυτέκνων, στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα στις μόλις εννέα θέσεις που δίνονται πανελλαδικά για τους πολύτεκνους, με βάση τα ειδικά κοινωνικά κριτήρια (με βάση εισαγωγής στην Ιατρική ΑΠΘ τις 18.946 μονάδες, εισήχθη πρώτη στην ειδική κατηγορία με 18.904).

Είχε, πάντως… γονίδιο, αφού ο πατέρας της είναι γνωστός καρδιοχειρουργός της Θεσσαλονίκης. «Δεν δήλωσα καμία άλλη σχολή, γιατί δεν ήθελα τίποτα άλλο πέρα από την ιατρική», αναφέρει και συμπληρώνει ότι ήταν από τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής της, μαζί με τη γέννηση της μικρότερης από της τέσσερις αδελφές της, πέρσι.

Η Βασιλική, έχει ήδη επιλέξει την πορεία των σπουδών της, τις οποίες θα συνεχίσει στο εξωτερικό, με ειδικότητα στην πλαστική χειρουργική. «Δεν με ενοχλεί που πέρασα στην ιατρική έστω και με την ειδική κατηγορία, γιατί πιστεύω ότι αυτοί που το θέλουν πραγματικά, θα τελειώσουν σωστά τη σχολή τους», λέει.

Όσο για τι δώρο θα ήθελε, θα προτιμούσε ένα αυτοκίνητο, αλλά… “οι γονείς μου δεν ψήνονται”, καταλήγει.

Την πρώτη θέση στο τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ Καβάλας, κατέκτησε η υποψήφια του Πειραματικού Λυκείου του ΠΑΜΑΚ, Αικατερίνη Λαδά. Αν και βρισκόταν στην τέταρτη θέση των επιλογών της (στην πρώτη θέση ήταν το τμήμα αισθητικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης), η Κατερίνα είναι αποφασισμένη να εγγραφεί και να παρακολουθήσει κανονικά τα μαθήματα στο ΤΕΙ Καβάλας, παραμερίζοντας τις ανησυχίες των κοντινών της προσώπων για το επαγγελματικό της μέλλον. Η καταγωγή της μητέρας της, από τη Δράμα, εξασφαλίζει, όπως αναφέρει, τη δυνατότητα διαμονής, μειώνοντας το κόστος των σπουδών της για την οικογένεια.

giatagantzidis_01Δεύτερος στο τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ εισάγεται ο Οδυσσέας Γιαταγαντζίδης, από το πειραματικό Λύκειο του ΠΑΜΑΚ. Τα μαθηματικά είναι η δεύτερη «αγάπη» του- μετά τη μουσική, την οποία και σπουδάζει στο Κρατικό Ωδείο. «Δεν έχω αποφασίσει ακόμη με ποιο από τα δύο θα ασχοληθώ επαγγελματικά. Πάντως, οι σπουδές στα μαθηματικά μού ανοίγουν πολλές επιλογές σε μεταπτυχιακά προγράμματα, όπως για παράδειγμα η πληροφορική», σημειώνει ο νεαρός φοιτητής πλέον και προσθέτει πως ο χρόνος που θα κυλήσει στη σχολή του, θα καθορίσει τη μελλοντική του πορεία.

fitanidis_01Ο Νικόλαος Φυτανίδης από το 14ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, από μικρός ονειρευόταν να γίνει γιατρός. «Το ήθελα από μικρός και είναι από τα αντικείμενα που με ενδιαφέρουν πάρα πολύ. Η επαγγελματική αποκατάσταση ήταν ένας από τους παράγοντες επιλογής της Σχολής αλλά όχι ο κυριότερος, γιατί ήθελα να σπουδάσω κάτι που μου αρέσει πραγματικά», δηλώνει. Συγκέντρωσε 19.780 μόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: