Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Πεύκα: Σχολεία σε μοναστήρια, μαθητές σε κιβώτια

Αποφασισμένος για κάθοδο στην Αθήνα, επικεφαλής κατοίκων των Πεύκων, είναι ο δήμαρχος Νεάπολυς - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης στην περίπτωση που, μέσα στον Αύγουστο, δε λυθούν τα προβλήματα σχολικής στέγης της περιοχής. Τουλάχιστον αυτό δήλωσε, σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. >>>
Ο δήμαρχος παραδέχτηκε πως στα Πεύκα, τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός τριπλασιάστηκε και η κατάσταση με τη σχολική στέγη έχει ξεπεράσει τα όρια. 
«Εάν δεν κλείσουν μέσα στον Αύγουστο οι εκκρεμότητες και η κατάσταση παραμείνει ζοφερή, τότε θα απαντήσουμε με οργανωμένη κάθοδο στην Αθήνα ή όπου αλλού απαιτηθεί. Ελπίζουμε και περιμένουμε να μην χρειασθεί», τόνισε ο κ.Δανιηλίδης, παρουσία επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπων των συλλόγων γονέων. 
Ο κ. Δανιηλίδης έριξε τις ευθύνες στην πρώην νομαρχία και νυν περιφέρεια (στους... αδελφούς Ψωμιάδη, δηλαδή). Έκανε λόγο για "παρελκυστική πολιτική", και «προβληματικές διαδικασίες», ειδικά στην περίπτωση του 1ου Λυκείου. Όπως είπε, το λύκειο δεν παραδίδεται εξαιτίας οφειλών προς την κατασκευαστική εταιρία. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι ο ΟΣΚ εξασφάλισε τη χρηματοδότηση και υποσχέθηκε πως τις επόμενες ημέρες θα γίνει η καταβολή των οφειλομένων σε δυο δόσεις.
Στην πρώην νομαρχία έριξε τις ευθύνες και για το 1ο Δημοτικό Σχολείο, για την επιλογή της προσθήκης προκατασκευασμένων αιθουσών.


Η επίθεση στη διοίκηση Ψωμιάδη συνεχίστηκε με το 2ο Γυμνάσιο Πεύκων. «Σχεδίασαν ένα 12θέσιο γυμνάσιο για να καταλήξει στο τέλος, και μάλιστα πριν τη λήξη της θητείας τους στη νομαρχία, σε 6θέσιο προκατασκευασμένο. Για το έργο αυτό ο προϋπολογισμός έφθανε στα 3,6 εκατ.€, και δημοπρατήθηκε με έκπτωση 4%, όταν μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα κατασκευάζονταν με 2,6 εκατ. ευρώ. Μετά από ένα πήγαινε-έλα μας είπαν να το αναλάβει ο δήμος και να το εντάξει στο ΕΣΠΑ, όταν όλοι γνωρίζουν ότι τέτοια έργα, που δεν πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις στατικής ασφάλειας, κλπ., δεν εντάσσονται. Ζητήσαμε από τον Ιανουάριο τα σχέδια και τις μελέτες για να δούμε εάν μπορούμε να κάνουμε κάποιες βελτιώσεις, αλλά ακόμη να μας τις δώσουν», κατήγγειλε.
Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει καταργήσεις σχολείων, ο κ. Δανιηλίδης μιλούσε για «κορυφαίες προτεραιότητές μας τις οποίες δεν διαπραγματευόμαστε και δεν συμβιβαζόμαστε» και για «οργανωμένα ή μεμονωμένα συμφέροντα εργολάβων και καταπατητών, αλλά και με όλους όσοι τους καλύπτουν».
Η αντιδήμαρχος Παιδείας, Κατερίνα Τσουκαλά, κι ο αντιδήμαρχος Πεύκων, Αλ. Σημιτόπουλος, παρουσίασαν τα προβλήματα που υπάρχουν σε άλλα κτίρια: 
Λύκειο στεγάζεται σε παλιό μοναστήρι που στηρίζεται με το ζόρι και 11 λυόμενες αίθουσες που θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης
Παιδιά κάνουν μάθημα σε «κίμπο» που είναι τοποθετημένα στο 1ο Λύκειο.

Η αντιπολίτευση
Τη σημαντική υστέρηση από πλευράς κεντρικής διοίκησης επισήμανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Δημήτρης Ζιγκερίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι η παιδεία δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο αντιπαραθέσεων των παρατάξεων. Ακόμη, δήλωσε ότι θα στηρίξει και θα συμμετάσχει σε κάθε προσπάθεια και ενέργεια της διοίκησης του δήμου και των κατοίκων για την επίλυση του προβλήματος, ζητώντας «να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις».Για συνεχείς δικαιολογίες σε ένα χρονίζον πρόβλημα που εντάσσεται στη γενική πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας που ακολουθεί η κεντρική πολιτική σκηνή, έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χαράλαμπος Βέλλης, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα της κατάστασης που δε χωρά καθυστερήσεις.Την απορία του για το απαράδεκτο, όπως το χαρακτήρισε, γεγονός της μη παράδοσης ενός τελειωμένου κτιρίου εξέφρασε ο Γιώργος Θεοδωρίδης, εκπρόσωπος του επικεφαλής της παράταξης «Έξω από τα Τείχη» Σωτήρη Σιωμάδη, σημειώνοντας ότι θα σταθούν αρωγοί στις προσπάθειες των γονέων και στις αποφάσεις του δήμου προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος. 

Οι κάτοικοι
«Θέλουμε και ζητάμε κανονικά σχολεία και όχι αποθήκες, κίμπο και πρόχειρες και προσωρινές λύσεις και κατασκευές», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πεύκων Δημήτρης Σιδηρόπουλος, τονίζοντας ότι «αν δεν παραδοθεί το νέο Λύκειο, θα βγούμε στους δρόμους για να το διεκδικήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: