Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Πήραν την καρό σημαία φοιτητές του ΑΠΘ!


Θριαμβεύτρια επέστρεψε η ομάδα Φόρμουλα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την πίστα του Silverstone. Η ομάδα ART (Aristotle Racing Team) συνέχισε για άλλη μία χρονιά την παράδοση που τη θέλει να επιστρέφει με διακρίσεις από τους διεθνείς διαγωνισμούς στους οποίους συμμετέχει.

Από τις 13 ως τις 17 Ιουλίου 2011, συμμετείχε στο διεθνή διαγωνισμό Formula Student που πραγματοποιήθηκε στην πίστα του Silverstone στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί κατάφερε να κάνει όλους, διαγωνιζόμενους και μη, να μιλάνε για την ομάδα και το μονοθέσιο από τη Θεσσαλονίκη, με τις επιτυχίες της. Κέρδισε την 1η θέση στο αγώνισμα της επιτάχυνσης (Acceleration Run-Off) ανάμεσα σε 91 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, αφήνοντας πίσω της ομάδες που είχαν την υποστήριξη μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών και πολλαπλάσιο προϋπολογισμό. “The black horse is the fastest car in Formula Student…” είπαν στην εκφώνηση του αγώνα επιτάχυνσης για το μονοθέσιο με τον αριθμό #39 από τη Θεσσαλονίκη.

Σε συνθήκες ακραίες για τα ελληνικά δεδομένα, μέσα σε καταρρακτώδη βροχή, η ομάδα απέδειξε ότι η σχεδίαση και η κατασκευή του μονοθέσιου της είναι άρτια και ανταγωνιστική. Ακόμη κέρδισε το βραβείο «Virtual Formula Student», μεταξύ 3.000 συνυποψήφιων. Συναποτέλεσμα της γενικότερης επιτυχημένης παρουσίας της ομάδας στο διαγωνισμό αποτέλεσε η εκτόξευση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην 8η θέση της γενικής κατάταξης μεταξύ 91 πανεπιστημίων. Η θέση αυτή είναι η υψηλότερη που έχει κατακτήσει η ομάδα μέχρι σήμερα και πλήρως ικανοποιεί το στόχο της ομάδας για θέση στην πρώτη δεκάδα.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε πολύ ενθαρρυντικά για την ART, αφού από την πρώτη ημέρα ξεπέρασε με ευκολία το λεπτομερή και εξονυχιστικό τεχνικό έλεγχο, παίρνοντας με αυτό τον τρόπο το εισιτήριο για τα δυναμικά αγωνίσματα. Σειρά είχαν τα στατικά αγωνίσματα, με την ομάδα να παρουσιάζει το μονοθέσιο σε κριτές και να βαθμολογείται για το σχεδιασμό, την κοστολόγηση και την εμπορική παρουσίαση. Στο στάδιο αυτό, κατάφερε με την εμφάνισή της να καταταγεί ανάμεσα στις δέκα μέχρι εκείνη την στιγμή κορυφαίες ομάδες του διαγωνισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό της κοστολόγησης κατέλαβε την 6η θέση.

Τις δύο τελευταίες ημέρες διεξήχθησαν τα δυναμικά αγωνίσματα όπου η ομάδα κατάφερε να ανταπεξέλθει στις καιρικές δυσκολίες και να αναρριχηθεί ακόμη ψηλότερα. Έχοντας ήδη κατακτήσει την πρώτη θέση στο αγώνισμα της επιτάχυνσης, η ομάδα προετοιμάστηκε για το μεγάλο αγώνα αντοχής της τελευταίας ημέρας του διαγωνισμού. Ο συνηθισμένος άστατος καιρός της Αγγλίας προβλημάτισε και δυσκόλεψε όλες τις ομάδες αναγκάζοντας τις να αλλάζουν συνεχώς ελαστικά προσπαθώντας να προβλέψουν σωστά τον καιρό. Η ομάδα τρέχοντας σε υγρό οδόστρωμα έκανε έναν από τους καλύτερους χρόνους ανταγωνιζόμενη ομάδες που είχαν την τύχη να έχουν ήδη αγωνιστεί σε στεγνή πίστα. Με την επιτυχημένη συνολική της παρουσία και την βαθμολογία που αποκόμισε από όλες τις δοκιμασίες κατετάγη στην 8η θέση με 556 πόντους.
Επόμενος στόχος; η δημιουργία νέας ομάδας και μονοθέσιου που θα εκπροσωπήσει το Α.Π.Θ. τα επόμενα χρόνια σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, συνεχίζοντας τις μεγάλες διεθνείς διακρίσεις του παρελθόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: