Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Κάμπινγκ φιλίας οργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην Καλάνδρα Χαλκιδικής

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει το 1ο Κάμπινγκ Φιλίας των Λαών της Μέσης Ανατολής, στις εγκαταστάσεις του, στην Καλάνδρα Χαλκιδικής, από τις 10 έως τις 19 Αυγούστου 2011. Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού μέσω της πρωτοβουλίας «Θεσσαλονίκη, Σταυροδρόμι Πολιτισμών».


68 φοιτητές και φοιτήτριες από 12 Πανεπιστήμια, από 6 περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου (Ισραήλ, Παλαιστίνη, Τουρκία, Ιράκ, Ισπανία, Τυνησία) θα έχουν την ευκαιρία να μείνουν στις κατασκηνώσεις του Α.Π.Θ., να συναντηθούν, να ανταλλάξουν ιδέες και να απασχοληθούν σε θεματικά εργαστήρια, με σκοπό να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν δράσεις στους τομείς της Τέχνης και των Επιστημών.

Κάθε Πανεπιστήμιο θα εκπροσωπείται από 8 φοιτητές, 4 σε θέματα Τέχνης και 4 σε θέματα Επιστημών και θα συνοδεύονται από ένα μέλος ΔΕΠ.

Τα Πανεπιστήμια που συμμετέχουν είναι τα παρακάτω.

1. Haifa University, Ισραήλ
2. Tel Aviv University, Ισραήλ
3. Hebrew University of Jerusalem, Ισραήλ
4. Bethlehem University, Παλαιστίνη
5. Al Quds University, Παλαιστίνη
6. Hacettepe University, Τουρκία
7. University of Baghdad, Ιράκ
8. Murcia University, Ισπανία
9. University of Gafsa, Τυνησία
10. University of Sfax, Τυνησία
11. University of Tunis, Τυνησία
12. University of Sousse, Τυνησία

Τα θέματα των Εργαστηρίων που θα αναπτυχθούν είναι:
  • - Αρχαιολογία (φοιτητές του Τμήματος Αρχαιολογίας θα συμμετάσχουν σε ανασκαφή στη Βεργίνα), με υπεύθυνη την Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Χρυσούλα Παλιαδέλη.
  • - Αρχιτεκτονική, με υπεύθυνη την Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., Φανή Βαβύλη.
  • - Καλές Τέχνες, με υπεύθυνο τον Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., Καθηγητή Δημήτρη Ναζίρη.
  • - Περιβαλλοντικές επιστήμες, με υπεύθυνο τον Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και υπεύθυνο Έδρας UNESCO στο Α.Π.Θ. για το νερό, Ιάκωβο Γκανούλη.
  • - Πολιτικές επιστήμες, με υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ., Παναγιώτη Γκλαβίνη.


Επίσης, θα πραγματοποιηθεί πολιτιστική εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, περίπλους Αγ. Όρους, πολιτιστικές, αστρονομικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις, κ.α.

Να σημειωθεί ότι το «Σταυροδρόμι Πολιτισμών» αποτελεί μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σκοπός της οποίας είναι η ανάπτυξη μιας σειράς δράσεων από τους πολιτιστικούς και παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα ενισχύσουν το πολιτιστικό προφίλ της πόλης και θα αναδείξουν τον εξωστρεφή της χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΥΠΠΟΤ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνει Διεθνές Συμπόσιο, µε τίτλο: «Βυζάντιο και Αραβικός κόσμος: Συνάντηση Πολιτισμών». Οι εργασίες του Συμποσίου θα πραγματοποιηθούν από 16 έως 18 Δεκεμβρίου 2011, στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: