Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

126.000 laptop στα γυμνάσια

Με 126.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές "οπλίζει" τα... πρωτάκια του γυμνασίου, το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αυτό αποφασίστηκε μετά τη συνεργασία των υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου και Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Άρη Σπηλιωτόπουλου, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Τα lap top, στα οποία θα είναι προεγκατεστημένα τα βιβλία της χρονιάς, θα δοθούν στο πλαίσιο του προγράμματος για τη μετάβαση στην κοινωνία της Πληροφορίας και την ενίσχυση της ψηφιακής τεχνολογίας.
Οι μαθητές θα παραλάβουν από τα σχολεία τους κουπόνια, προκειμένου να πάρουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ θα περιέχονται και 16 λογισμικά.
Ο κ. Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι το κόστος ανέρχεται σε 68 εκατ. ευρώ και δόθηκε μάχη, όπως είπε, για τους πόρους από το ΕΣΠΑ, ώστε να γίνει η μετάβαση την Κοινωνία της Πληροφορίας. Επίσης ανέφερε ότι θα υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή τα βιβλία του Γυμνασίου και σημείωσε ότι θα προμηθευτούν τα σχολεία με 5 χιλιάδες διαδραστικούς πίνακες. Τόσο ο υπουργός Οικονομίας όσο και ο υπουργός Παιδείας απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τόνισαν ότι η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της.

Σταθερές οι τιμές στα σχολικά είδη
Εξάλλου, σταθερές στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς είναι οι τιμές στα σχολικά είδη φέτος, αν και εντοπίζονται και αυξήσεις σε κάποια είδη μέχρι και 4% από τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης και των νομαρχιών. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εταιρειών εμπορίας και εισαγωγής σχολικών ειδών ανέφερε ότι η εικόνα που καταγράφεται από τις δύο τιμοληψίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα, είναι εικόνα σταθερότητας ενώ από την τρίτη τιμοληψία που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες εκτιμάται ότι η εικόνα που θα διαμορφωθεί τελικά στην αγορά θα είναι ακόμα καλύτερη.
Ο υφυπουργός ανέφερε ότι: ''έχουν εντοπιστεί από τις τιμοληψίες ορισμένα προβλήματα και ζητήθηκαν επιπλέον κοστολογικά στοιχεία από κάποιες εταιρείες οι οποίες συνεργάστηκαν και προχώρησαν σε ανακλήσεις τιμών και τελικά από τις δύο πρώτες τιμοληψίες προκύπτουν αυξήσεις τιμών 2% και 3% μέχρι και 4% και μειώσεις 4-5%''. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις τιμές των ξενόγλωσσων βιβλίων ο υφυπουργός ανέφερε ότι με βάση την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού γίνονται έλεγχοι σε όλες τις κατηγορίες των βιβλίων ''ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν'' τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: