Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

"Σχολεία εδώ και τώρα"!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με κεντρικό σύνθημα «Σχολεία Τώρα», οι ΕΛΜΕ και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων , δρομολογούν τις επόμενες ημέρες μαζικές κινητοποιήσεις με αφορμή τα προβλήματα στη σχολική στέγη. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Ασβεστοχωρίου, δηλώνει πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. «Η φωνή μας χάνεται στα γραφεία των υπευθύνων, στις χρονοβόρες διαδικασίες που υπάρχουν μόνο και μόνο για να σταματήσουν κάθε προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών της διαβίωσης των παιδιών μας», προσθέτουν και συμπληρώνουν πως φθάνουν στο σημείο να κατεβαίνουν σε αγώνες για να διεκδικούν το αυτονόητο: «σχολείο για τα παιδιά μας», δηλώνουν χαρακτηριστικά.
Να σημειώσουμε πως αυτή τη στιγμή στο Ασβεστοχώρι λειτουργούν στον ίδιο χώρο 2 δημοτικά σχολεία. Τα παιδιά κάνουν μάθημα, εδώ και δέκα χρόνια σε νοικιασμένα καταστήματα και σε προκάτ αίθουσες στο χώρο του πάρκου. Ο προαύλιος χώρος δυναμικότητας 100 παιδιών γεμίζει στα διαλείμματα με 400 παιδιά και κάθε χρόνο ο αριθμός αυξάνεται.
Επισημαίνουν δε, πως επειδή στη χώρα μας τίποτα δε μας παρέχεται χωρίς αγώνες, κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου. Συγκεκριμένα, θα προβούν σε κλείσιμο της κεντρικής οδικής αρτηρίας του Ασβεστοχωρίου (οδός Παπανικολάου) στο ύψος του Δημαρχείου Χορτιάτη στις 8 το πρωί και στη συνέχεια θα κατέβουν σε πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους με κατάληξη τον αποκλεισμό του Δημαρχιακού κτιρίου.
Από την άλλη, μαζικές κινητοποιήσεις δρομολογούν τις επόμενες μέρες οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης με αφορμή τα προβλήματα στη σχολική στέγη που αντιμετωπίζει τόσο ο κεντρικός δήμος όσο και οι περιφερειακοί δήμοι Συκεών, Νεάπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας.
Αφετηρία των κινητοποιήσεων θα αποτελέσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, ενώ θα τοποθετηθούν πανό στα σχολεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης.
Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί και στο δήμο Συκεών, προκειμένου να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες που είναι εξέλιξη σε αρκετά σχολικά συγκροτήματα. Πιο συγκεκριμένα, στα 3ο και 6ο δημοτικά εκκρεμεί η γενική ανακατασκευή του αύλειου χώρου και ο ελαιοχρωματισμός, στο 2ο δημοτικό και στο 3ο γυμνάσιο ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή των αιθουσών και υπολείπεται η περίφραξη της αυλής.
Για το 2ο Λύκειο Πολίχνης η σχολική χρονιά ξεκίνησε με προβλήματα. Γονείς και μαθητές πραγματοποίησαν κατάληψη, μετά την αδυναμία του σχολείου να καλύψει θέσεις για περίπου 80 μαθητές, σε προκατασκευασμένες αίθουσες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν μάθημα. Προβλήματα αντιμετωπίζουν και 150 μαθητές στην Ευκαρπία, οι οποίοι φιλοξενούνται σε άλλα σχολεία, καθώς στην περιοχή τους δεν υπάρχει λύκειο.
Σύμφωνα με την Γ' ΕΛΜΕ στα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια του δήμου Θεσσαλονίκης τα ποσοστά διπλοβάρδιας φτάνουν το 29%, 11%, 21% και 16% αντίστοιχα. Η ΕΛΜΕ επισημαίνει εξάλλου προβλήματα χωροταξικής κατανομής σε σχολεία του κέντρου, από όπου μεγάλο ποσοστό μαθητών διαρρέει σε σχολεία των περιφερειακών δήμων, προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διδασκαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: