Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Δεύτερος ο Bold σε αγώνα 20 μέτρων!

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
για τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο Ουσέιν Μπόλτ έτρεξε και βγήκε… δεύτερος! Τον κέρδισε κατά κράτος ο μικρός Ορέστης, μόλις πέντε ετών. Σε έναν αγώνα 20 μέτρων, ο παγκόσμιος πρωταθλητής είχε κακή εκκίνηση και δεν κατάφερε να καλύψει τη διαφορά ως τον τερματισμό. Ίσως να έφταιγε και το… ταρτάν!
Ο συμβολικός αγώνας στήθηκε στον προαύλιο χώρο του 5ου Θεσσαλονίκης. Ο παγκόσμιος ρέκορνταμαν τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον πεντάχρονο μαθητή, με ένα χαμόγελο στα χείλη κι ένα πονηρό κλείσιμο του ματιού στις κάμερες.
Ο μικρός Ορέστης, νικητής στο σύντομο σπριντ, αποδείχτηκε γρήγορος και στη σκέψη και στις αντιδράσεις: «Εγώ νίκησα αυτόν; Σιγά»… είπε με διστακτικότητα.
Ο Τζαμαϊκανός είχε τη δική του εξήγηση για την… ήττα: «Προτιμώ τα 200 μέτρα. Είμαι ψηλός και αυτό είναι μειονέκτημα στην εκκίνηση των 100 μέτρων. Στα 200 μ. όμως η σωματοδομή μου είναι η κατάλληλη», είπε.
Αυτή ήταν και μία τελείως διαφορετική έναρξη της σχολικής σεζόν, από ότι κάθε χρόνο, για τους εκατοντάδες μαθητές του 5ου γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Σίγουρα θα τη θυμούνται σε όλη τους τη ζωή.
Η παρουσία και μόνο του γρηγορότερου ανθρώπου στο κόσμο, προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού. Κάμερες παντού, φωτογράφοι να έχουν έτοιμες τις φωτογραφικές τους μηχανές, ήταν η εικόνα που αντίκριζαν χθες το πρωί εκατοντάδες οδηγοί που περνούσαν εκείνη τη στιγμή από την οδό Κριεζώτου, όταν το αμάξι που μετέφερε τον παγκόσμιο πρωταθλητή σταμάτησε έξω από το σχολείο. Όσοι βρίσκονταν εκεί έτρεξαν να τον αντικρίσουν, να αποσπάσουν μία κουβέντα του, αλλά και να μπορέσουν να πάρουν ένα αυτόγραφο.
Από τον πανζουρλισμό που επικρατούσε, η πορεία του προς την εξέδρα που θα μιλούσε στους μικρούς μαθητές ήταν δύσκολη. Αλλά και η σύντομη ομιλία του αναδείχτηκε σε… δρόμο αντοχής: Ιαχές και επιφωνήματα ενθουσιασμού, συνόδευαν τον Ουσέιν Μπόλτ την ώρα που πήρε το μικρόφωνο για να απευθυνθεί στους μικρούς μαθητές.
«Είμαι πολύ ευτυχισμένος που βρίσκομαι ανάμεσα σε παιδιά. Έχετε το λόγο μου ότι θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο δυνατό στον τελικό των grand prix στο Καυταντζόγλειο. Μ' αρέσει η Ελλάδα. Ο ζεστός καιρός μου θυμίζει τη χώρα μου, τη Τζαμάικα», ήταν τα λόγια του Ουσέιν Μπόλτ.
Μπορεί ο ζεστός καιρός να ήταν και η "αιτία" που ο παγκόσμιος πρωταθλητής των 100 και 200 μέτρων ήρθε για πρώτη φορά δεύτερος, σε αγώνα ταχύτητας. Ο πεντάχρονος Ορέστης, στο ταρτάν που στήθηκε στην αυλή του σχολείου, τα έδωσε όλα και ξεπέρασε τον γρηγορότερο άνθρωπο του κόσμου, κλέβοντας για λίγο την παράσταση, αποδεικνύοντας πως όταν θες μπορείς να πετύχεις τα πάντα.
Όσον αφορά τον αυριανό αγώνα, ο παγκόσμιος ρέκορντμαν στα σπριντ, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Σέβομαι πραγματικά που ήρθατε να με υποδεχθείτε και θέλω να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξή σας, όλα αυτά τα χρόνια. Μπορώ να υποσχεθώ ότι θα προσπαθήσω να δώσω ότι καλύτερο διαθέτω στην κούρσα».
Οι φωτογραφικές μηχανές των κινητών τηλεφώνων είχαν πάρει φωτιά. Μικροί θαυμαστές του παγκόσμιου πρωταθλητή, προσπαθούσαν να τον ακουμπήσουν ή να βρεθούν για λίγο δίπλα του.
Ήταν τόσος ο ενθουσιασμός του κόσμου, αλλά και τόσο έντονο το ενδιαφέρον που έδειχναν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να αποσπάσουν μία δήλωση ή μία φωτογραφία από τον αθλητή-φαινόμενο, που άφηναν άναυδο τον Τζαμαικανό. Ακόμη κι αυτός που θα έπρεπε να έχει συνηθίσει σε παρόμοιες καταστάσεις, που τον έχουν περικυκλώσει πολλές φορές φωτορεπόρτερς και δημοσιογράφοι, κοιτούσε απορημένος, αλλά και συνεπαρμένος από τις αντιδράσεις του πλήθους. Ειδικά από τις αντιδράσεις των παιδιών. «Γενικά δεν βγαίνω συχνά, αφού προέχουν οι προπονήσεις. Για αυτό διασκέδασα πολύ στο σχολείο. Τα παιδιά με υποδέχτηκαν πολύ θερμά», δήλωσε αργότερα.
Θα μπορούσε, άραγε, να πετύχει κάτι μεγάλο στον αγώνα του Καυτανζογλείου; «Δεν ξέρω τι μπορώ να πετύχω. Στο Γκόλντεν Λιγκ των Βρυξελλών ξάφνιασα ακόμα και τον εαυτό. Βοήθησε πάρα πολύ το κοινό, από το οποίο άντλησα ενέργεια. Με υποδέχτηκαν πολύ καλά και πέτυχα αυτό που είδατε. Αν το πλήθος είναι και εδώ ενθουσιώδες, μπορώ να πετύχω πολλά. Ηταν απόφαση του προπονητή μου να έρθουμε για τον τελικό και να τελειώσουμε εδώ τη χρονιά. Αισθάνομαι πολύ κουρασμένος», απάντησε.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης μια μαύρη Μερσεντέζ που είχε μπει στον προαύλιο χώρο, πήρε τον Ουσέιν Μπόλτ, και τον… έσωσε από το πλήθος που τον πολιορκούσε.
Να σημειωθεί πως στον αγιασμό συνόδεψαν τον Μπόλτ ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Σταύρος Δουβής και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, μίλησε στους νεαρούς μαθητές για την αναγκαιότητα της άθλησης, ενώ απέδωσε τα εύσημα στον Μπολτ για την δεκτικότητα που έδειξε. «Αυτό που συνέβη ήταν ανεπανάληπτο. Ο Γιουσέιν Μπολτ απέδειξε πως, πέραν του ότι είναι σπουδαίος αθλητής, είναι και καλός χαρακτήρας. Δέχθηκε να τρέξει με τον μικρό Ορέστη που είναι ηλικίας πέντε ετών και από την πρώτη στιγμή ήταν δεκτικός στις αντιδράσεις των παιδιών», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: