Με στόχο να «χυθεί άπλετο φως» και να μη ξεχαστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι εργαζόμενοι με εργολαβική σχέση εξαρτημένης εργασίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, βρήκαν ένα πρωτότυπο τρόπο διαμαρτυρίας για να… τραβήξουν την προσοχή και να αναδείξουν τα προβλήματα τους.
«Είμαι εργολαβικός. Ως πότε;» είναι το κεντρικό σύνθημα των τριήμερων εκδηλώσεων, ανοιχτές για το κοινό της πόλης, που διοργανώνουν οι εργαζόμενοι με εργολαβική σχέση εξαρτημένης εργασίας στο Α.Π.Θ., με στόχο να αναδείξουν, μέσω μίας διαφορετικής μορφής αγώνα, τα προβλήματα τους. Για το λόγο αυτό, από την Πέμπτη το βράδυ έως και σήμερα τα ξημερώματα, το κτίριο Διοίκησης ,«Κ. Καραθεοδωρή», του πανεπιστημίου, φωτίστηκε με ειδικά ρομποτικά σε σχεδιασμό που έχουν αναλάβει φοιτητές της Αρχιτεκτονικής.
Πρώτος στόχος των εκδηλώσεων είναι η κινητοποίηση του κόσμου της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια των πολιτικών. «Προχωράμε σε ένα νέο είδος κινητοποιήσεων, με σημειολογικό χαρακτήρα, είμαστε προεκλογικά και θέλουμε να μας προσέξουν τόσο οι πολιτικοί όσο και οι πολίτες», επισημαίνει ο κ. Σιδέρης Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων σε Εργολήπτες και Εκτελεστές Έργων στο Α.Π.Θ. Οι εργαζόμενοι με εργολαβική σχέση εργασίας του ΑΠΘ, οι οποίοι αριθμούν τους 604 κυρίως σε θέσεις καθαριστών, φυλάκων και τεχνικών εργασιών, ζητούν την λήξη του συγκεκριμένου καθεστώτος που ισχύει εδώ και 25 χρόνια και την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.
Ο κ. Κωνσταντινίδης , τόνισε πως το κυρίαρχο πρόβλημα τους είναι ότι δεν είναι μόνιμοι. «Εμείς λειτουργούμε όλο το πανεπιστήμιο. Διευθυντικό δικαίωμα απέναντί μας έχει το πανεπιστήμιο, αλλά ενδιάμεσα βρίσκονται οι εργολάβοι που μας πληρώνουν. Κάτι που είναι παράλογο. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα πάνω στην εργασία μας. Είμαστε εργολαβικοί, κάθε δύο χρόνια έρχεται άλλος εργολάβος, είμαστε σε διαρκή ανασφάλεια όλα αυτά τα χρόνια. Κάθε χρόνο κινδυνεύουμε να χάσουμε τις δουλειές μας. Συντηρούμε περίπου 110.000 παιδιά δικά μας. Είμαστε συνολικά 770 εργολαβικοί και αναλαμβάνουμε κατά 100% τη φύλαξη, την καθαριότητα, την περιποίηση των κήπων και ένα σημαντικό κομμάτι των υπαλλήλων γραφείου», τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Να σημειώσουμε ότι πριν από περίπου δύο μήνες, οι εργαζόμενοι έστειλαν μια πρόταση νόμου, την οποία συνέταξε επιτροπή αποτελούμενη από εργατολόγους του πανεπιστημίου και του σωματείου, προς τον υπουργό Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο για να θέσουν τα προβλήματά τους, χωρίς να έχουν λάβει καμία απάντηση. «Έμεινε κι αυτό στο συρτάρι», σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου και πρόσθεσε πως το μήνυμα που επιδιώκουν να περάσουν, συνεχίζοντας με περισσότερο δυναμικές κινητοποιήσεις μετά τις εκλογές είναι: «Θα μας βρουν μπροστά τους. Υπάρχουμε και έχουμε προβλήματα»! Στο πλαίσιο της τριήμερης κινητοποίηση, διοργανώθηκε χθες από τις 9.00 το πρωί ως τις 14.00, εθελοντική αιμοδοσία με τη νέα κινητή μονάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, στον αύλειο χώρο του κτιρίου διοίκησης.
Σήμερα οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στην πλατεία Χημείου, όπου θα πραγματοποιηθεί Ανοιχτή διάλεξη του Αν. Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ., Ιωάννη Παντή με θέμα «Ανάγκη ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου