Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Διεθνής διάκριση για νεαρό Έλληνα μουσικό

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή απ' το να ταξιδεύει η μουσική σου σ' ολόκληρο τον κόσμο και οι μουσικοί να χαίρονται να ερμηνεύουν έργα σου». Αυτό δήλωσε ο Πέτρος Μωραίτης, απόφοιτος και υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., ο οποίος κέρδισε βραβείο διεθνούς ακτινοβολίας στον 36ο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης του Ιδρύματος "Guido d'Arezzo" (Γκουίντο ντ’ Αρέτζο) στο Arezzo (Αρέτζο) της Ιταλίας.
Το δεύτερο Βραβείο που κέρδισε ο κ. Μωραίτης ήταν για το έργο του "Sanctus" (Άγιος), απόσπασμα από το νέο έργο του «Messe für Vokalensemble und Röhrenglocke» (Λειτουργία για φωνητικό σύνολο και καμπάνα).
«Από μικρός μ' ενδιέφερε η φωνητική και ειδικότερα η χορωδιακή μουσική. Χρειάζεται όμως κανείς να έρθει απευθείας, πρακτικά, όχι θεωρητικά, σ' επαφή με αυτό το είδος μουσικής ώστε να αποκτήσει εμπειρία γραφής για χορωδία. Έτσι κι εγώ, ειδικότερα τα δύο τελευταία χρόνια που ζω στην Αυστρία, συμμετέχοντας σα χορωδός στην Arnold Schönberg Chor και στη χορωδία της όπερας του Γκρατς, έρχομαι συνεχώς σ' επαφή με αριστουργηματικές σελίδες του παρελθόντος μαθαίνοντας "εκ των έσω" τεχνικές και μυστικά της χορωδιακής γραφής», δήλωσε ο υποψήφιος διδάκτορας.
Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009 θα πραγματοποιηθεί ειδική Τελετή Βράβευσης στο Ίδρυμα "Guido d'Arezzo" στην Τοσκάνη της Ιταλίας όπου ο κ. Μωραίτης θα παραλάβει το βραβείο του και το χρηματικό έπαθλο των 2.500 ευρώ. Η πρώτη εκτέλεση του έργου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009 στο Γκρατς της Αυστρίας, υπό τη διεύθυνση του Johannes Prinz, Καθηγητή χορωδίας στο μουσικό πανεπιστήμιο της Αυστρίας και διευθυντή της χορωδίας των φίλων της Μουσικής της Βιέννης.
Επιβλέπων Καθηγητής του 28χρονου υπ. Διδάκτορα του Α.Π.Θ. Πέτρου Μωραϊτη είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., Χρήστος Σαμαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: