Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Ξήλωσαν κάμερες

Κάμερες παρακολούθησης, που ήταν τοποθετημένες στα κυλικεία σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ξήλωσαν μέλη των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας. Συγκεκριμένα ξηλώθηκαν οι κάμερες από τη Θεολογική, τη Φιλοσοφική και τη Σχολή Θετικών Επιστημών.
Σε προκήρυξη που μοίρασαν στους χώρους του πανεπιστημίου, τα μέλη της ΠΚΣ υπογραμμίζουν: "Οι κάμερες παρακολούθησης παραβιάζουν κατάφορα το πανεπιστημιακό άσυλο, καταπατώντας στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους. Οι κραυγές περί «προστασίας του ατόμου» και περί «δημοκρατικών δικαιωμάτων» που κατά κόρον εξαπολύουν οι κυβερνήσεις (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) και οι πρυτανικές αρχές μόνο ως κενές περιεχομένου μπορούν να εκληφθούν. Οι μηχανισμοί καταστολής και παρακολούθησης, που διαμορφώνουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, δεν μπορούν να δεχτούν κανενός είδους δημοκρατικούς ελέγχους. Πρέπει να καταργηθούν. Ο λαός και η νεολαία να αποσύρουν τους «καμεροχαφιέδες»".
Οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι "μπροστά στην οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος είναι βέβαιο πως τέτοιοι μηχανισμοί θα ενισχυθούν απέναντι στον «εχθρό λαό», με στόχο να πληρώσει ο τελευταίος την κρίση τους". Ζητούν:
  • Απόλυτη απαγόρευση χρήσης καμερών και λοιπών μηχανισμών αστυνόμευσης στα σχολεία, ΑΕΙ και ΤΕΙ.
  • Υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου, κατάργηση του σχετικού αντιδημοκρατικού νομικού πλαισίου (νόμος πλαίσιο).
  • Ελεύθερη συνδικαλιστική και πολιτική δράση στους εργασιακούς χώρους
  • Να απαγορευτεί ρητά η παρακολούθηση και αστυνόμευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, όπως και η χρήση ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης και ελέγχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: