Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Τυφλός από τα 17 του διδάκτορας της νομικής του ΑΠΘ

Μία σπουδαία προσωπικότητα του ποντιακού ελληνισμού βράβευσε σε εκδήλωσή του το ποντιακό σωματείο «Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης». Πρόκειται για το διδάκτορα νομικής Στάθη Ευσταθιάδη του οποίου το συγγραφικό και λαογραφικό έργο προσέφερε πολλά στη διάσωση και διάδοση του ποντιακού πολιτισμού.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης αναφέρθηκε στο έργο του συγγραφέα και λαογράφου Στάθη Ευσταθιάδη τονίζοντας ότι ο κ. Ευσταθιάδης υπήρξε βάλσαμο παρηγοριάς για όλους τους πόντιους στην περίοδο της προσφυγιάς.
Συγκιντητική στιγμή της εκδήλωσης η τοποθέτηση του κ. Ευσταθιάδη ο οποίος αφού ευχαρίστησε το Δ.Σ. για τη βράβευση και δήλωσε ότι ακόμη έχει τη δύναμη για να προσφέρει στον πολιτισμό.
Ο Στάθης Ευσταθιάδης γεννήθηκε στην Κοκκινιά Κιλκίς από αγρότες γονείς. Την περίοδο που προετοιμαζόταν για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο, χάνει την όραση του. Με οδηγό την ποντιακή παράδοση, μετατρέπει την αδυναμία σε δύναμη και σπουδάζει, χωρίς τη βοήθεια της όρασης, Νομικά στο Α.Π.Θ., αριστεύοντας σε όλα τα μαθήματα. Παρακολουθεί παράλληλα μαθήματα της Φιλοσοφικής Σχολής. Το Δεκέμβριο του 1966 αναγορεύεται Διδάκτωρ της Νομικής του Α.Π.Θ. με το βαθμό "άριστα".
Συνέγραψε 16 ποντιακά θεατρικά έργα, πάνω από 100 ποιήματα στην ποντιακή διάλεκτο και τη μοναδική στο είδος της μελέτη Τα "Τραγούδια του ποντιακού λαού". Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την Ακαδημία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Γερμανίας.
Σήμερα ο οικουμενικός ποντιακός ελληνισμός τιμά έναν μεγάλο ευεργέτη του ποντιακού ελληνισμού τόνισε ο Γ.Γ. της Παμποντιακής Ομοσπνδίας Ελλάδος, Κώστας Γαβρίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: