Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες νεολαίας… συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη

Δημιουργικό εργαστήρι επεξεργασίας καινοτόμων ιδεών φιλοδοξεί να γίνει η Θεσσαλονίκη, ώστε να αναδειχτεί η νεανική της φυσιογνωμία σε κάθε τομέα της ζωής της. Αυτό σημείωσε χθες ο >>>

δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε για τις εκδηλώσεις «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας: Από το Ρόττερνταμ του 2009 στη Θεσσαλονίκη του 2014».

Πρόκειται για μια διοργάνωση του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ευρωβουλευτή καθ. Χρυσούλα Παλιαδέλη, με ευκαιρία την πρόσφατη ανακήρυξη της πόλης μας ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2014.

«Με εργαλείο δουλειάς την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε, σταδιακά από το 2012 μέχρι το 2014, όλες τις νεανικές δυνάμεις και να μετατρέψουμε τη Θεσσαλονίκη σε δημιουργικό εργαστήρι επεξεργασίας καινοτόμων ιδεών ώστε να αναδειχτεί η νεανική της φυσιογνωμία σε κάθε τομέα της ζωής της πόλης», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης.

Η κα Παλιαδέλη από την πλευρά της είπε πως «ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας δεν είναι μόνο μία πρόκληση για τους νέους να δραστηριοποιηθούν», αλλά είναι και «μία μοναδική ευκαιρία για τους μεγαλύτερους να γνωρίσουν τις προτάσεις τους, να αξιοποιήσουν τη φρεσκάδα τους, να ανανεώσουν την πολιτική σκέψη τους» και πρόσθεσε πως «η φιλοξενία του θεσμού στη Θεσσαλονίκη, το 2014 θα απελευθερώσει τη νεανική δημιουργικότητα στην πόλη μας, με θετικές επιπτώσεις στο άμεσο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό μέλλον της».

Η αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών κα Μαρία Πασχαλίδου τόνισε πως η αξία του 2014 είναι η υποστήριξη των νέων της πόλης και ο εθελοντισμός, ενώ ανακοίνωσε τη στενή συνεργασία του δήμου με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και τη δημιουργία κοινού γραφείου στη Θεσσαλονίκη που θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία, τόσο του 2014, όσο και των υπηρεσιών που η Γραμματεία προσφέρει στους νέους.

Τέλος ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας Luca Scarpiello, ο εκπρόσωπος του δήμου του Τορίνο (Ιταλία), που φιλοξένησε το θεσμό το 2010, κ. Michele Covolan είπε πως το αποφασιστικό στοιχείο που ξεχώρισε στην αίτηση του δήμου Θεσσαλονίκης από τις υπόλοιπες πόλεις κατά τη μακρά διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων ήταν «η συμμετοχή και εμπλοκή τόσων πολλών νέων ανθρώπων κατά το σχεδιασμό», και πως με την έμφαση στις νεανικές πρωτοβουλίες και τον ενεργό ρόλο των νεανικών δομών της πόλης είχε τα χαρακτηριστικά μιας ολοκληρωμένης πρότασης.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ημερίδα με ανοικτό διάλογο με τους νέους της πόλης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: