Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Διώξεις για υπεξαίρεση στο ΑΠΘ

Το δεύτερο επεισόδιο στην υπόθεση της υπεξαίρεσης τεράστιας ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, περιείχε ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου για τέσσερα κακουργήματα και δύο πλημμελήματα.
Τις διώξεις άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ευάγγελος Μαδεμλής, μετά τη μελέτη του ογκωδέστατου πορίσματος της ΕΔΕ, την οποία διενήργησε το ΑΠΘ. Οι διώξεις που ασκήθηκαν, αφορούν:
υπεξαίρεση στην υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με τη ζημιά να υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ (με την εφαρμογή της επιβαρυντικής διάταξης του νόμου 1608/50 περί καταχραστών Δημοσίου)
άμεση συνέργεια από κοινού και κατ’ εξακολούθηση στο παραπάνω αδίκημα
ψευδή βεβαίωση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση της οποίας οι δράστες είχαν σκοπό να προσπορίσουν παράνομο όφελος που υπερβαίνει τις 73.000 ευρώ
ηθική αυτουργία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση στην παραπάνω πράξη.
Επίσης, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και για τα πλημμελήματα της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα.
Ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται, πλέον, στα χέρια ειδικού ανακριτή. Έτσι, δεν αποκλείεται να ασκηθούν συμπληρωματικές διώξεις αν διαπιστώσει ότι τελέσθηκαν κι άλλα αδικήματα.
Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, στην υπόθεση εμπλέκεται ομάδα ατόμων που προέρχονται τόσο μέσα από το πανεπιστήμιο, όσο κι έξω από αυτό. Η υπεξαίρεση που υπολογίζεται σε 7 εκατομμύρια ευρώ για την απώλεια 8,2 εκατομμυρίων λίτρων πετρελαίου, γινόταν, από το 1999 έως τον Απρίλιο του 2004, οπότε παραδόθηκε η τελευταία παραγγελία πετρελαίου στο Ίδρυμα, καθώς έγινε η μετατροπή της θέρμανσης, από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: