Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Στο δρόμο οι μαθητές για τον όρχο της ΕΛ.ΑΣ. στο Ντεπό


Ως την αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης έφθασαν, το μεσημέρι της Πέμπτης 9 Οκτωβρίου 2008, μαθητές του 14ου και του 21ου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης. Με αυτόν τον τρόπο προώθησαν το αίτημά τους να αναγερθεί νέο σχολικό κτίριο στον όρχο οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ., στο ντεπό(που γειτνιάζει με την αυλή του σχολείου τους, όπου, τώρα, παρακολουθούν μαθήματα σε διπλοβάρδια).
Ο αντινομάρχης Παιδείας Διονύσης Ψωμιάδης επισήμανε ότι ο χώρος για την κατασκευή του σχολείου έχει παραχωρηθεί στη σχολική επιτροπή ωστόσο το προέκυψε πρόβλημα λόγω ενστάσεων της εφορίας νεοτέρων μνημείων. Οι ενστάσεις αφορούν το στέγαστρο του ιστορικού κτιρίου Αριγκόνι που κατασκευάστηκε το 1893 για τις ανάγκες λειτουργίας του τραμ της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον νομαρχιακό σύμβουλο Μιχάλη Τρεμόπουλο, η μελέτη για την κατασκευή του σχολείου προβλέπει τη μεταφορά του στεγάστρου, γεγονός που ανέβασε το κόστος του έργου σε 30 εκατομμύρια ευρώ.

«Τόσα χρήματα δε βρίσκονται για ένα σχολείο, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός της νομαρχίας για τη σχολική στέγη είναι 12 εκατομμύρια», είπε ο αντινομάρχης.

Μετά τη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο νομάρχης, Παν. Ψωμιάδης. Έδωσε δίκιο στους μαθητές, αλλά υπογράμμισε ότι το θέμα κινείται μόλις τα πέντε τελευταία χρόνια, ενώ πριν δε γινόταν το παραμικρό –αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη διοίκηση της νομαρχίας.

«Οι ανάγκες της σχολικής στέγης για τη Θεσσαλονίκη είναι πολύ μεγαλύτερες από τα κονδύλια που μας διαθέτει η Πολιτεία. Ως Νομαρχία έχουμε ήδη έτοιμες 90 μελέτες που εφόσον χρηματοδοτηθούν θα λύσουν σχεδόν ολοκληρωτικά το πρόβλημα της διπλοβάρδιας. Δυστυχώς, όμως, τα κονδύλια είναι πολύ χαμηλότερα. Μπήκαμε μπροστά και με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων, χωρίς κομματισμούς και ακρότητες, πετύχαμε να μειώσουμε τη διπλοβάρδια από το 36% στο 12% μέσα σε 5 μόλις χρόνια», υποστήριξε ο κ. Ψωμιάδης.

Ακολούθησε συνάντηση του αντινομάρχη με επιτροπή μαθητών, γονέων και καθηγητών των σχολείων.
Όπως έγινε γνωστό, θα συναντηθούν εκ νέου σε δέκα ημέρες. Ως τότε, η νομαρχία θα συνεχίσει τις επαφές της, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

«Η αστυνομία έχει καταλάβει το χώρο εδώ και τόσα χρόνια και δε λέει να φύγει», δήλωσε στην TV100, μια μαθήτρια. «Εμείς στριμωχνόμαστε στις διπλοβάρδιες κι εδώ υπάρχει ένα οικόπεδο τεράστιο. Κάτι πρέπει να γίνει, επιτέλους», είπε μία άλλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: