Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Το λεωφορείο της «διεύρυνσης της ΕΕ» τράβηξε χειρόφρενο στη Θεσσαλονίκη

apth_filosofiki_01

Φοιτητές - πρεσβευτές της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ταξιδεύουν με λεωφορείο σε όλα τα Βαλκάνια, στο πλαίσιο του προγράμματος «Wheeling EU Enlargement». Και … πάρκαραν στο ΑΠΘ! >>>

 

Το ταξίδι των 29 φοιτητών ξεκίνησε στις 22 Μαΐου από τη Ρώμη με ομιλία του αντιδημάρχου της πόλης, Φεντερίκο Ρόκα, στο Μουσείο Καπιτολίνι και συγκεκριμένα, στην αίθουσα όπου υπογράφηκε η «Συμφωνία της Ρώμης» με την οποία ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού που ολοκληρώνεται την προσεχή Κυριακή στην Αθήνα, οι φοιτητές καταγράφουν με βιντεοκάμερες, φωτογραφικές μηχανές και μαγνητοφωνάκια, κάθε εμπειρία τους και αναρτούν άμεσα το υλικό στον ιστότοπο όπου καλούν τον καθένα να βιώσει μέσα από τα δικά τους μάτια την προσπάθεια εξοικείωσης των λαών της Βαλκανικής με την ιδέα της διεύρυνσης.

«Αποτυπώνουμε, στην ουσία, τον παλμό κάθε πόλης καταγράφοντας περιστατικά με θέμα το περιβάλλον, τους νέους και τις διαφορετικές εθνικότητες» αναφέρει ο φοιτητής Οικονομικών που συμμετείχε στο πρόγραμμα, Χρήστος Ζιώγας.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε σήμερα, μέσω του Τομέα δημοσίου δικαίου και πολιτικής επιστήμης του τμήματος νομικής, δύο διαλέξεις από την επίκουρη καθηγήτρια διοικητικού δικαίου, Ευγενία Πρεβεδούρου και το λέκτορα Ιάκωβο Μαθιουδάκη, με αντικείμενο ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και των μνημείων στην Ελλάδα.

Μετά την Ρώμη, οι φοιτητές από 16 πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της FYROM και της Αλβανίας, πέρασαν από την Λουμπλιάνα, το Ζαγκρεμπ, το Βελιγράδι, το Μπρέτσκο, το Σαράγεβο, την Ποντγκόριτσα, τα Τίρανα, τα Σκόπια, τη Σόφια, το Βουκουρέστι και την Κωνσταντινούπολη.

Το «Wheeling EU Enlargment - Οδικό ταξίδι επί 30 ημέρες γεμάτες δημόσιο δίκαιο και πολιτισμό» εντάσσεται στην θεματική «Raising awareness on the EU Enlargement towards the Western Balkans and Turkey» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οργανώνεται από το πρόγραμμα «Wheelpedia», του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (European Public Law Organization - EPLO) o οποίος εδρεύει στην Αθήνα.

Πηγή:Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια: