Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Στους 62 οι μαθητές του Σχολείου Μεταναστών του δήμου Συκεών

sxoleio_metanaston_sikies_2011_01

Αυξημένη ήταν η συμμετοχή στο Σχολείο Μεταναστών του δήμου Συκεών, το οποίο ολοκλήρωσε τον φετινό κύκλο διδασκαλίας του. Εφέτος αποφοίτησαν 62 μετανάστες από 15 διαφορετικές χώρες. >>>

Οι μαθητές του Σχολείου Μεταναστών ήταν ηλικίας 20 έως 40 ετών. Ήταν 20 περισσότεροι από πέρσι, πρώτη χρονιά της λειτουργίας του. Συγκεκριμένα οι μετανάστες προέρχονται από Αλβανία (17), Βουλγαρία (5), Σερβία (2), Τουρκία (1), Γεωργία (12), Αρμενία (5), Ουκρανία (2), Ρωσία (10), Αίγυπτο (1), Νιγηρία (1), Ιράκ (1), Μπαγκλαντές (1) Φιλιππίνες (2) Κίνα (1) και Μεξικό (1), με την πλειοψηφία τους να διαθέτουν ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση.

«Βλέπετε πόσο εύκολα γράφω στα ελληνικά;», ήταν οι αφοπλιστικές πρώτες λέξεις του 55χρονου Αλεξάντερ Μπιστρίτσκι από τη Σιβηρία της Ρωσίας, ο οποίος με την οικογένειά του κατοικεί στις Συκιές από το 1997. «Η βοήθεια που μας προσέφερε το πρόγραμμα αυτό φαίνεται από την ευκολία που γράφω και διαβάζω εφημερίδες και βιβλία. Πολύ περισσότερο όμως στην καθημερινή επικοινωνία μας με τους ανθρώπους στη δουλειά και τη γειτονιά μας», πρόσθεσε με περηφάνια, καθώς συχνά δέχεται τα παράπονα συμπατριωτών του που κατοικούν σε άλλους δήμους όπου δεν υπάρχει παρόμοια δυνατότητα στους μετανάστες. «Κρίμα που κι εμείς δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τέτοια μαθήματα, μου λένε, και τους καλώ να αλλάξουν δήμο…», ανέφερε.

Ο 27χρονος Γιαβάρι Αλιτζάν από το Αφγανιστάν βρέθηκε στη χώρα μας και τις Συκιές πριν εννέα χρόνια κυνηγημένος από τις διαρκείς ταραχές στην πατρίδα του. Εκτός από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, επέλεξε και το τμήμα Ιστορίας της Ελλάδας, που αποτελεί μία από τις φετινές καινοτομίες. «Είναι σημαντικό να γνωρίζεις την ιστορία του τόπου που σε φιλοξενεί», μας είπε σε πολύ καλά ελληνικά, αναγνωρίζοντας την προσφορά του προγράμματος στην καθημερινή επαφή του με τους ανθρώπους.

Τα μαθήματα άρχισαν τον περασμένο Οκτώβριο και ολοκληρώθηκαν σε 120 ώρες υπό την ευθύνη της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ.

sxoleio_metanaston_sikeon_ekdromi_sta_ioannina_2011_02

Εφέτος λειτούργησε και τμήμα γνωριμίας με την ελληνική ιστορία, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε βόλτα-ξενάγηση στην πόλη, εκδρομή στα Ιωάννινα και παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Λωξάντρα» στο ΚΘΒΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: