Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Με το δικό του τρόπο τίμησε την επέτειο του Πολυτεχνείου το ΑΠΘ

Με μεγάλη ανταπόκριση από νέους και νέες, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Α.Π.Θ. κρατώντας ανοιχτό και δραστήριο το πανεπιστήμιο για την επέτειο της 17 Νοέμβρη. Για άλλη μία χρονιά, η παιδεία και ο πολιτισμός απέτρεψαν τη βία, η συμμετοχή νίκησε την αδιαφορία, έτσι ώστε η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου να πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία.

Σε μία κίνηση εξωστρέφειας, το Α.Π.Θ. έδωσε βήμα, σε πέντε δημοσιογράφους διαφορετικών γενεών, για μία ανοιχτή συζήτηση, με θέμα: «1973 – 2010: Το πανεπιστήμιο τότε και σήμερα». Οι δημοσιογράφοι Κλέαρχος Τσαουσίδης, Παύλος Νεράντζης, Χρήστος Τελίδης, Μόσχος Βοϊτσίδης και Ζώγια Κουταλιανού, μέσα από μία ιστορική αναδρομή στα γεγονότα του Πολυτεχνείου κατέθεσαν τις απόψεις τους, στην πανεπιστημιακή κοινότητα, για το ρόλο που πρέπει να έχει το πανεπιστήμιο. Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εξωστρέφεια και τη διαφάνεια του πανεπιστήμιου ανακοινώθηκε από τον Πρύτανη ότι το Α.Π.Θ. είναι από τους πρώτους φορείς που ανταποκρίθηκαν στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Από 1η Νοεμβρίου 2010 όλες οι αποφάσεις των ακαδημαϊκών μονάδων και όλες οι οικονομικές συναλλαγές τόσο των Σχολών και Τμημάτων του Α.Π.Θ. όσο και της Επιτροπής Ερευνών δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο, σε μία προσπάθεια να καταπολεμηθούν παθογένειες του πανεπιστήμιου όπως η αναξιοκρατία, ο νεποτισμός και η οικογενειοκρατία.
Στη χθεσινή εκδήλωση επικυρώθηκε από τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο και τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ Μάκη Βοϊτσίδη η κοινή πρόθεση για την επέκταση της υπάρχουσας συνεργασίας πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων σε κοινές έρευνες, επιμορφωτικές και μορφωτικές δραστηριότητες. Προγραμματίζεται συνάντηση εργασίας μεταξύ των δύο φορέων για να λάβουν συστηματικό και θεσμικό χαρακτήρα οι διάσπαρτες ως σήμερα συνεργασίες.
Αμέσως μετά τη συζήτηση, 2.000 περίπου φοιτητές, καθηγητές και πολίτες παρακολούθησαν τη συναυλία με τους Νίκο Πορτοκάλογλου, Νίκο Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελλο η οποία ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: