Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Στο Ρούπελ μαθητές από την Καλαμαριά

KALAMARIAΤο Οχυρό Ρούπελ επισκέφθηκαν μαθητές του 1ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940/ Εκεί, ακριβώς πάνω στα χώματα που αντιστάθηκαν οι Έλληνες στην εισβολή των Γερμανών, έγινε και η παράδοση της Σημαίας στο νέο σημαιοφόρο και στους Παραστάτες του Σχολείου.

Αρχικά οι μαθητές παρακολούθησαν μια ιστορική αναδρομή στην κατασκευή του οχυρού και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων στην επίθεση των Γερμανών, από τους υπεύθυνους στρατιωτικούς του Οχυρού. Στη συνέχεια, μπροστά στο Ηρώο των Πεσόντων Στρατιωτών, έγινε η παράδοση της Σημαίας του σχολείου από τη διευθύντρια κα Ευθυμία Ζιώγα στον σημαιοφόρο, αριστούχο μαθητή της Γ’ Γυμνασίου, Γεράσιμο Γεράρδο και στους παραστάτες, με τα εξής λόγια:

«Σας παραδίδω σήμερα τη Γαλανόλευκη. Ελπίζω και εύχομαι να είστε πάντοτε ενάρετοι και άξιοι να την κρατάτε ψηλά. Να την υπερασπίζεστε με πίστη και αφοσίωση. Να την προστατεύετε από οτιδήποτε θα την ταπείνωνε. Ελπίζω ότι από εδώ και μπρος ένας από τους σκοπούς της ζωής σας, μια από τις σκέψεις σας, θα είναι πώς να προσθέσετε ένα λιθαράκι στη δόξα της, με τον δικό σας τρόπο ο καθένας. Η ιστορία της, οι αγώνες που έγιναν στο όνομά της, οι ηρωικές πράξεις ανθρώπων που την υπερασπίστηκαν, η δόξα της, η προσφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό του έθνους που σκιρτά στο αντίκρισμά της, των Ελλήνων, να οδηγούν πάντα τις πράξεις σας. Στο όνομά της εύχομαι να κατακτήσετε τον κόσμο όλο, με το πνεύμα σας και τον πολιτισμό σας».

Η ατμόσφαιρα ήταν σχεδόν κατανυκτική. Η ησυχία εκκωφαντική. Τα μάτια μαθητών και καθηγητών βουρκωμένα ,την ώρα που όλοι μαζί έλεγαν τον εθνικό ύμνο. Ακολούθησε η ξενάγηση τους στις στοές του Οχυρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: