Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Φροντιστές: Μας δίνουν ψίχουλα

«Ψίχουλα» χαρακτηρίζει την αύξηση που προτείνει ο μεσολαβητής του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) για το ωρομίσθιο των καθηγητών στα ιδιωτικά φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ο σύλλογος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης και Β.Ελλάδας. Η πρόταση που κατέθεσε ο μεσολαβητής προβλέπει αύξηση του ωρομισθίου (το οποίο, σύμφωνα με το Σύλλογο, σήμερα είναι στα 10,50 ευρώ) κατά 0,50 ευρώ. «Η συγκεκριμένη πρόταση είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες μας», καταγγέλλει ο σύλλογος, επισημαίνοντας πως αυτή «απέχει πολύ από την πρόταση που κατέθεσε η Ομοσπονδία του κλάδου τους (ΟΙΕΛΕ) για ωρομίσθιο 17 ευρώ».
Το πλήρες κείμενο της καταγγελίας των καθηγητών έχει ως εξής:
Την Πέμπτη 24/06/2009 ο μεσολαβητής του ΟΜΕΔ κατάθεσε πρόταση αύξησης κατά 0,50€ στο ωρομίσθιο των καθηγητών στα ιδιωτικά φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης όλης της χώρας. Αυτό σημαίνει την αύξηση του ωρομισθίου από τα 10,50€ στα 11,09€ μεικτά.
Η συγκεκριμένη πρόταση είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες μας. Στην ουσία είναι μια αύξηση «ψίχουλα», μπροστά στα κέρδη των εργοδοτών και σίγουρα δεν καλύπτει κατ΄ ελάχιστο το κόστος ζωής που αυξάνεται κάθε μέρα δραματικά για όλους τους μισθωτούς. Είναι πολύ κάτω από την πρόταση που κατέθεσε η ΟΙΕΛΕ για ωρομίσθιο 17€.
Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη απόφαση του ΟΜΕΔ στην σημερινή συγκυρία είναι εξειδίκευση –στον ιδιωτικό τομέα- της κυβερνητικής πολιτικής της λιτότητας που επιβάλει 0% αύξηση στο δημόσιο και ανοικτά στηρίζει τους εργοδότες στην κατάργηση της σταθερής εργασίας-8ωρου και στην επιβολή του 4ωρου-6ωρου. Αυτή η πολιτική σήμερα στο όνομα της κρίσης με το άλλοθι της ΕΕ συνεχίζει να βυθίζει στην φτώχια και στην ανέχεια χιλιάδες εργαζόμενους και τροφοδοτεί προκλητικά με φοροαπαλλαγές και χαριστικές ρυθμίσεις το κεφάλαιο έτσι ώστε να συνεχίζει απρόσκοπτα την κερδοφορία του.
Η ηγεσία της ομοσπονδίας (Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.) πρόσβαλλε την υπάρχουσα Σ.Σ.Ε. με πρόταση για 17€ ωρομίσθιο. Η πρόταση αυτή προέκυψε κάτω από την πίεση-πρόταση των πρωτοβάθμιων σωματείων, χωρίς να θεωρούμε πως αντιστοιχεί στις ανάγκες μας πιστεύουμε πως είναι μια αξιοπρεπής διεκδίκηση με βάση τον σημερινό συσχετισμό δύναμης του συνδικαλιστικού κινήματος.
Στην συνέχεια η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ, δεν προσήλθε στη διαδικασία της διαιτησίας, για να υπερασπιστεί την πρόταση που κατέθεσε. Έσπευσε όμως να υπογράψει την πρόταση του μεσολαβητή πριν ενημερώσει τα πρωτοβάθμια σωματεία, επαναλαμβάνοντας τα όσα έκανε τον Φλεβάρη στην διαπραγμάτευση της ΣΣΕ ΞΓ. Τότε προχώρησε εν κρυπτώ στην υπογραφή ΣΣΕ ΞΓ με 0% αύξηση όπως πρότειναν οι εργοδότες της PALSO. Το βασικό όμως είναι ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκανε την παραμικρή κίνηση για να αναδείξει το θέμα των ΣΣΕ για τα φροντιστήρια οργανώνοντας παραστάσεις –απεργιακές κινητοποιήσεις ως όφειλε. Τουναντίον φρόντισε να διαγράψει το σωματείο του Βύρωνα προσχηματικά, ενώ την ίδια στιγμή μεθόδευε παρασκηνιακά την ίδρυση κι άλλου πρωτοβάθμιου σωματείου ΞΓ πολυδιασπώντας τον χώρο για να ευνοηθούν συγκεκριμένοι μικροπαραταξιακοί συσχετισμοί. Το αποκορύφωμα, όπως αναφέραμε και πιο πριν είναι ότι κανείς από το προεδρείο δεν παραβρέθηκε στην συνάντηση του ΟΜΕΔ για να στηριξει τη διαπραγματευση, την στιγμή που έχουν άφθονο χρόνο να συμμετέχουν στον κατάπτυστο διάλογο για την παιδεία που έχει στήσει το ΥΠΕΠΘ.
Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι ότι φέτος, το βάρος της διαπραγμάτευσης στον ΟΜΕΔ ανέλαβαν τα πρωτοβάθμια σωματεία που ήταν παρών στον ΟΜΕΔ (ΣΙΕΛ Θράκης, ΣΙΕΛ Αχαΐας, ΣΕΦΚ, ΣΕΦΙΕ). Αυτό πρέπει να αποτελέσει την αρχή μιας πιο αποτελεσματικής, ουσιαστικής και συντονισμένης παρέμβασης-συνεργασίας για όλα τα ζητήματα που μας αφορούν την επόμενη χρονιά.
Από την εμπειρία του σωματείου μας τα τελευταία χρόνια προκύπτει ως συμπέρασμα η ανάγκη για ενίσχυση του σωματείου σε μαζικό επίπεδο και η συγκρότηση ενιαίου μετώπου αντίστασης από τους εργαζόμενους στα φροντιστήρια, έτσι ώστε η τύχη των ΣΣΕ να μην κρίνεται στο κρατικό «γήπεδο» του ΟΜΕΔ όπου τον πρώτο λόγο έχει η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι να απαντήσουμε με μαζικούς όρους στο «μαύρο» μπλοκ εργοδοτών-κυβέρνησης για να μπορέσουμε να πετύχουμε σημαντικές νίκες αλλάζοντας τη ζωή μας προς το καλύτερο.
Με βάση τα παραπάνω αποφασίζουμε
  1. Καμπάνια ενημέρωσης του ΣΕΦΙΕ -και την περίοδο του καλοκαίριου- στα φροντιστήρια ΞΓ και ΜΕ για να γίνουν γνωστές οι εξελίξεις με την ξεπουληματική στάση της ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ.
  2. ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ παραμένει η μαζικοποίηση του σωματείου πράγμα που πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των συναδέλφων. Μόνο έτσι μπορεί να διεκδικήσουμε αποτελεσματικά και να υπερασπίσουμε ότι έχει ως τα τώρα κατοχυρωθεί.
  3. ΑΜΕΣΑ ο ΣΕΦΙΕ να προχωρήσει σε κάλεσμα κοινής παρέμβασης με τους ΣΙΕΛ Θράκης-Λάρισας- Άρτας-Χανίων και το σωματείο του “Βύρωνα” για να διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς αυξήσεις στις ΣΣΕ που βρίσκονται στην διαιτησία. Επιβάλλεται η επαγρύπνηση αυτή την περίοδο και η άμεση αντίδραση μας με καταγγελία της ΣΣΕ ΞΓ για τη Θεσσαλονίκη έστω και μέσα στο καλοκαίρι
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
  • Διεκδικούμε αξιοπρεπείς αυξήσεις
  • Κάτω τα χέρια από τις ΣΣΕ
  • Να καταργηθεί η απόφαση του Υπουργείου Απασχόλησης για την υποχρεωτικότητα της απαράδεκτης ΣΣΕ ΞΓ του «εργοδοτικού» σωματείου
  • Ικανοποίηση των θεσμικών μας αιτημάτων (αύξηση αργιών των Χριστουγέννων και του Πάσχα κατά 1 μέρα)
  • Άμεση επανένταξη του «Βύρωνα» στους κόλπους της ομοσπονδίας
Παλεύουμε για
  • · Μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα
  • · Κατάργηση του νόμου 2639/98 του ΠΑΣΟΚ για την «εκ περιτροπής εργασία»
  • · Πλήρη-δωρεάν κοινωνική Ασφάλιση και Περίθαλψη για όλους.
  • · Κατάργηση όλων των αντι-ασφαλιστικών νομών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
  • · Επίδομα ανεργίας ίσο με το βασικό μισθό κάθε κλάδου σε όλο το διάστημα της ανεργίας.
  • · Κατάργηση των προϋποθέσεων χορήγησης επιδόματος ανεργίας για 1η φορά
  • · Να μην αυξηθούν τα ένσημα για το βιβλιάριο ασθένειας
  • · Ενάντια στις τρομοκρατικές απολύσεις και την επέκταση της ελαστικής εργασίας
  • · Ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: