Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

"Φουγάρα" οι μαθητές

Ρεπορτάζ: ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Καταδικασμένα σε αποτυχία είναι όπως φαίνεται τα μέτρα κατά του καπνίσματος που άρχισαν να εφαρμόζονται στη χώρα μας από τον Ιούλιο, καθώς σύμφωνα με έρευνα για την καπνιστική συμπεριφορά των νεαρών κατοίκων της Θεσσαλονίκης, οι νέοι της πόλης μας ξεκινούν το τσιγάρο από την πρώτη Γυμνασίου!
Η έρευνα έγινε για λογαριασμό της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας, από ομάδα ερευνητών του Εργαστηρίου Πειραματικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό τον καθηγητή Γεώργιο Ανωγειανάκι και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποτύπωση της καπνιστικής συμπεριφοράς μαθητών του γυμνασίου και λυκείου και νεαρών σπουδαστών, στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, καθώς στη μελέτη συμμετείχαν 1.400 άτομα. Συγκεκριμένα, το δείγμα αποτελείται από 650 μαθητές γυμνασίου, 400 μαθητές λυκείου και 350 φοιτητές, δηλαδή περισσότερο από το 3% του μαθητικού πληθυσμού των γυμνασίων και λυκείων της Θεσσαλονίκης και περισσότερο από το 20% του φοιτητικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 21 ετών των Σχολών ή Τμημάτων του ΑΠΘ, στα οποία διεξήχθη η έρευνα (Ιατρική Σχολή, Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Τμήμα Φαρμακευτικής).
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα καταγράφεται και η τάση κοινωνικής απομόνωσης των καπνιστών από τους μη καπνιστές.
Καθώς στη χώρα μας αφορμή για το κάπνισμα του πρώτου τσιγάρου είναι η παρότρυνση συνομήλικου φίλου ή συμμαθητή (σε ποσοστό 65%), το στοιχείο αυτό αποτελεί ίσως την πρώτη "αχίλειο πτέρνα" της αντίστασης του γενικού πληθυσμού στην προσπάθεια επιβολής μέτρων κατά του καπνίσματος»!
«Η τάση αυτή καταγράφεται για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, αφού στις ερωτήσεις που κάναμε στους νεαρούς ενηλίκους, μας δήλωσαν ότι οι παρέες τους αποτελούνται μόνο από καπνιστές ή μη καπνιστές, ανάλογα με το τι είναι οι ίδιοι», εξήγησε, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Πειραματικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής, Γεώργιος Ανωγειανάκις.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι σημαντικός παράγοντας για την αποχή από το τσιγάρο είναι η άθληση, καθώς, όπως προέκυψε, όσο πιο δραστήριος είναι ο έφηβος ή ο φοιτητής, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να καπνίζει.

Διαδεδομένο και στα δύο φύλα
Σε αντίθεση με ευρήματα άλλων ερευνών, δεν διαπιστώθηκαν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα ως προς την καπνιστική συμπεριφορά. Με άλλα λόγια, το κάπνισμα είναι πλέον εξίσου διαδεδομένο σε αγόρια και κορίτσια. Όσον αφορά στην ηλικία έναρξης του καπνίσματος, οι καπνιστές μαθητές του γυμνασίου άρχισαν να καπνίζουν σε ηλικία 12 ετών, οι μαθητές του λυκείου σε ηλικία 14,5 ετών και οι φοιτητές σε ηλικία 16 ετών.
Όλες πάντως οι ηλικιακές ομάδες είναι ενήμερες για τις βλάβες που μπορεί να επιφέρει το κάπνισμα τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα. Η πιθανότητα των μη καπνιστών του δείγματος, να μετατραπούν σε καπνιστές στα επόμενα 5 χρόνια, δεν ξεπερνά συνολικά το 21% με τη μεγαλύτερη ροπή προς αυτό να εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα του λυκείου (26,5%).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, επίσης, το γεγονός ότι σε όλες τις ηλικίες, σε ποσοστά που ξεκινούν από το 80% και φτάνουν μέχρι πάνω από 95%, θεωρούν το κάπνισμα, σε όλες του τις μορφές (ενεργητικό, παθητικό) ως όντως επιβλαβές.

Σημαντικός ο ρόλος των γονιών
Τα ευρήματα πάντως, επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά, ότι οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της καπνιστικής συνήθειας των παιδιών τους, αφού, αν καπνίζουν, μεγάλο ποσοστό των παιδιών «υιοθετεί» τη βλαβερή συνήθειά τους.
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες διαπίστωσαν με ενδιαφέρον, ότι ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό των φοιτητών που δεν καπνίζουν ανέφεραν ότι δεν καπνίζει ούτε ο πατέρας τους, σε αντίθεση με τους μαθητές γυμνασίου που καπνίζουν, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό δήλωσαν ότι έχουν πατέρα καπνιστή. Όπως προέκυψε από τη μελέτη, η φυσική δραστηριότητα συνδέεται με αποχή από το κάπνισμα, δηλαδή όσο πιο δραστήριος είναι ο έφηβος ή ο φοιτητής, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να καπνίζει.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παραπάνω ευρήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή για μελλοντικό επανασχεδιασμό μιας εκστρατείας κατά του τσιγάρου η οποία δεν θα στοχεύει στην παρουσίαση των επιπτώσεων του καπνίσματος αλλά στην κοινωνική απομόνωση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι καπνιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: