Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ SN

Τέλος τα... χτυποκάρδια στα θρανία

Ρεπορτάζ ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, με ένα μεγαλύτερο ποσοστό εξεταζόμενων να επιτυγχάνει βαθμολογίες που υπερβαίνουν τη βάση εισαγωγής του «10», ήταν το συμπέρασμα από την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Οι περισσότεροι υποψήφιοι δηλώνουν ευχαριστημένοι, με τις βαθμολογίες τους, αφού συνάμα, θα έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν κατά προσέγγιση, εάν έχουν επιτύχει, στη Σχολή προτίμησης τους. Αναπόφευκτα, υπάρχουν και αυτοί που περίμεναν κάτι καλύτερο και θα πρέπει να κάνουν υπομονή ως το τέλος Αυγούστου, οπότε θα ανακοινωθούν και οι βάσεις των Σχολών.
Η Ζωή Σάλμο, μαθήτρια της Θεωρητικής κατεύθυνσης, πέτυχε μέσο όρο 17,15 και δηλώνει πανευτυχής. «Δεν ήταν δύσκολα τα θέματα, απλά ήταν λίγο απρόβλεπτα γιατί δεν μπήκαν τα «sos» που περιμέναμε. Τα Αρχαία Ελληνικά ήταν το μάθημα που με δυσκόλεψε περισσότερο, αλλά αυτό δε με ανησυχεί, γιατί υπολογίζω ότι θα περάσω άνετα στο τμήμα Ψυχολογίας».
Η Φένια Χατζάκου, επίσης μαθήτρια της Θεωρητικής Κατεύθυνσης κινήθηκε στα ίδια επίπεδα βγάζοντας 19 και ελπίζοντας πως θα τα καταφέρει να μπει στο Παιδαγωγικό. «Δεν περίμενα αυτά τα θέματα, αλλά παρόλα αυτά ήταν βατά. Το μάθημα που θεωρώ πιο δύσκολο ήταν τα Λατινικά γιατί σε σχέση με πέρυσι μπήκαν πιο αντι-sos θέματα». Τα Λατινικά επίσης, δυσκόλεψαν και την Όλγα Καμπούρη, που εύχεται να περάσει το κατώφλι του Παιδαγωγικού. «Σε γενικές γραμμές τα λάθη που έκανα και έχασα μονάδες ήταν από απροσεξία, λόγω του τρομερού άγχους», ανέφερε.
Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες μαθήτριες του 2ου Ενιαίου Λυκείου Θεσσαλονίκης, η Μαρία Μολότσιου δεν φάνηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένη με τα θέματα της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. «Δεν περίμενα να βγάλω τόσο χαμηλό βαθμό και ειδικά στην Ιστορία. Τα θέματα ήταν κάπως πολύπλοκα, οι ερωτήσεις πολύ ανοιχτές και δεν ήξερες τι να πρωτογράψεις. Δε νομίζω να καταφέρω να περάσω Νηπιαγωγός», μας είπε απογοητευμένη.
«Τα θέματα των πανελληνίων εξετάσεων στην Τεχνολογική Κατεύθυνση δε θεωρώ πως ήταν ούτε εύκολα ούτε δύσκολα. Με δυσκόλεψε λίγο η Φυσική, παρόλο που είχα διαβάσει καλά. Απλά εκείνη τη στιγμή των εξετάσεων παθαίνεις ένα μπλακ άουτ, μαυρίζουν όλα γύρω σου και ενώ τα ξέρεις δεν μπορείς να αποδώσεις το τέρμα των δυνατοτήτων σου», σημείωσε η Παναγιώτα Μπακούτσα, που στοχεύει να περάσει στο Οικονομικό τμήμα του ΠΑΜΑΚ. Ο Αλέξανδρος Παπαϊωακείμ, επίσης μαθητής της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης αντιμετώπισε δυσκολίες όπως και η Παναγιώτα στο μάθημα της Φυσικής. «Οι καλοί μαθητές θα αδικηθούν γιατί θα ανέβουν οι βάσεις, σε αντίθεση με τους μέτριους, που τους αφήνει ένα παραθυράκι σιγουριάς», σημείωσε, λέγοντας πως εύκολα θα περάσει στο τμήμα Γεωλογίας που θέλει.
«Για ένα πολύ καλά διαβασμένο μαθητή τα θέματα ήταν βατά. Μπορώ να πω όμως, ότι τα Μαθηματικά και η Φυσική με δυσκόλεψαν. Για τη Χημεία δεν εκφέρω άποψη γιατί δε διάβασα και δεν μπορώ να έχω κανένα παράπονο. Τώρα όσον αφορά τη Βιολογία περίμενα 18 και πήρα 16. Θέματα «sos», δεν υπάρχουν, είναι όλα θέμα στιγμής!», τόνισε η Ευγενία Στεφανίδου, μαθήτρια της Θετικής Κατεύθυνσης.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα στατιστικά που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, το μάθημα των Μαθηματικών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 1, η αντίστοιχη ποσοστιαία αύξηση άγγιξε το 9,35%, ενώ αύξηση 8,61% σημειώθηκε στο μάθημα των Μαθηματικών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2.
Αντίστοιχα, για το μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας οι μαθητές που πέτυχαν βαθμολογίες πάνω από τη βάση του «10» αυξήθηκαν κατά 7,66%, ενώ για το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης η αντίστοιχη αύξηση έφτασε το ποσοστό του 6,06%.
«Τα θέματα ήταν εύκολα για να περάσεις τη βάση, αλλά δύσκολα για να αριστεύσεις», υπογράμμισε ο Κώστας Λαμπόνια μαθητής της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. « Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ήμουν πολύ ήρεμος, δεν είχα άγχος. Περισσότερο στρεσαρισμένος ήμουν σήμερα μέχρι να μάθω τις βαθμολογίες. Τα Μαθηματικά ήταν βατά, απλά χρειάζονταν διάβασμα αρκετό. Η Έκθεση με «τσάκισε», γιατί είμαι από Αλβανία, παρόλο που ζω στη Θεσσαλονίκη εδώ και 13 χρόνια και μιλάω πολύ καλά Ελληνικά...».
Υπάρχουν όμως και αυτοί που χθες δεν είχαν καθόλου άγχος. Ένας από αυτούς ήταν και ο Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος. «Έβγαλα πολύ χαμηλό βαθμό. Με ένοιαζε αποκλειστικά το απολυτήριο, τίποτα παραπάνω γιατί σκοπεύω να περάσω στην Πυροσβεστική που δεν υπάγεται στις Πανελλήνιες. Όλη τη χρονιά ήμουν χαλαρά σε σύγκριση με τους φίλους μου. Δεν πήγαινα ούτε Φροντιστήριο…», συμπλήρωσε.

Ρεπορτάζ από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: