Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Περισσότεροι στα ΑΕΙ,

υψηλότερες οι βάσεις

Περισσότερα παιδιά θα έχουν, εφέτος, πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία τα οποία έδωσε, χθες, στη δημοσιότητα, το υπουργείο Παιδείας, όπως κάθε χρόνο, με αφορμή τη δημοσίευση των βαθμολογιών των υποψηφίων. Η βάση του «10» παρακάμφθηκε από περισσότερους, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που έγραψαν άνω του μετρίου. Εφέτος στις εξετάσεις πήραν μέρος 85.354 υποψήφιοι, έναντι των 90.508 υποψηφίων του προηγούμενου έτους.
Σύμφωνα με τις ανακοινωθείσες βαθμολογίες των εξεταζόμενων σε πανελλαδικό επίπεδο μαθητών, αξίζει να επισημανθεί ότι φέτος σημειώθηκαν καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, με ένα μεγαλύτερο ποσοστό εξεταζόμενων να επιτυγχάνει βαθμολογίες που υπερβαίνουν τη βάση εισαγωγής του «10».

Μερικά στατιστικά
Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά το υπουργείο Παιδείας «η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι τη φετινή χρονιά σε σύγκριση με πέρυσι ένας μεγαλύτερος αριθμός μαθητών πρόκειται να εισαχθεί στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού συγκέντρωσε τον ελάχιστο απαιτούμενο βαθμό πρόσβασης σε Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι, δηλαδή της βάσης του 10». Ως εκ τούτου συνεπάγεται ότι για το έτος 2009-2010 θα υπάρξουν λιγότερες κενές θέσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.
-Ενδεικτικά, στο μάθημα των «Μαθηματικών Θετικής Κατεύθυνσης» σημειώθηκε σε σχέση με το 2008 αύξηση στους μαθητές που ξεπέρασαν την βάση του «10» σε ποσοστό 9,69%.
-Στο μάθημα των «Μαθηματικών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 1» η αντίστοιχη ποσοστιαία αύξηση άγγιξε το 9,35%,
-Αύξηση 8,61% σημειώθηκε στο μάθημα των «Μαθηματικών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2».
-Αντίστοιχα, για το μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» οι μαθητές που πέτυχαν βαθμολογίες πάνω από τη βάση του «10» αυξήθηκαν κατά 7,66%,
Για το μάθημα της «Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης» η αντίστοιχη αύξηση έφτασε το ποσοστό του 6,06%.
Το γεγονός ότι φέτος οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν καλύτερες επισήμανε ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος, σε δηλώσεις του με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των αναλυτικών βαθμολογιών των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Σπηλιόπουλος: Καλά προετοιμασμένοι μαθητές
«Αναγνωρίζοντας την αγωνία των μαθητών και των γονέων τους, φέτος τα αποτελέσματα ανακοινώνονται πέντε ημέρες νωρίτερα απ' ό,τι την προηγούμενη χρονιά» ανέφερε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και προσέθεσε: «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουμε στα χέρια μας, οι επιδόσεις των μαθητών είναι βελτιωμένες σε σχέση με πέρυσι. Περισσότερα γραπτά βαθμολογήθηκαν πάνω από τη βάση του 10. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα παιδιά θα έχουν φέτος πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Απ' ό,τι φαίνεται, οι μαθητές ήταν καλά προετοιμασμένοι».

Το ΠΑΣΟΚ
«Ένα μεγάλο μπράβο και θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, που είδαν σήμερα να επιβραβεύονται οι κόποι τους. Αυτοί που δεν πέτυχαν το στόχο τους, δεν πρέπει να το βάλουν κάτω. Η ζωή είναι ένας δρόμος γεμάτος ευκαιρίες. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα μπει τέλος σε ένα σύστημα που οδηγεί τους νέους σε ακραίο ανταγωνισμό και δεν τους δίνει ίσες ευκαιρίες» σημείωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Το ΚΚΕ
«Οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων αποτυπώνουν καθαρά ότι και το ισχύον εξεταστικό σύστημα αποτελεί έκφραση του βαθιά ταξικού χαρακτήρα του σχολείου. Οι εξετάσεις στα πλαίσια αυτού του εκπαιδευτικού συστήματος άλλο στόχο δεν έχουν παρά να ξανα-φιλτράρουν και να στείλουν χιλιάδες νέους που μένουν εκτός ΑΕΙ-ΤΕΙ ως πελατεία των εμπόρων της κατάρτισης και των αποθρασυμμένων απ’ τις χαριστικές ρυθμίσεις της Ε.Ε. και της κυβέρνησης, ιδιοκτητών των ‘κολεγίων’», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Επισημαίνει, ακόμη, πως «ένα μεγάλο κομμάτι από τους νέους εισακτέους στην ανώτατη εκπαίδευση, παιδιά λαϊκών οικογενειών, θα αναγκαστούν να δουλεύουν και να σπουδάζουν μαζί για να αντιμετωπίσουν τα έξοδα της φοίτησης σε τμήματα που συχνά αποτελούν δεξαμενές ανεργίας και προπονητήρια ευέλικτης απασχόλησης. Ταυτόχρονα, η λαϊκή οικογένεια καλείται να «σφίξει ακόμα περισσότερο το ζωνάρι» για να πληρώσει τη φοίτηση, τη σίτιση και τη στέγαση για όσα παιδιά θα περάσουν εκτός τόπου κατοικίας αφού είναι παντελώς ανύπαρκτες οι δημόσιες επενδύσεις, αφήνοντας σκόπιμα και σε αυτό το τομέα χώρο κερδοφορίας στην ιδιωτική επιχειρηματική δράση».
Για το ΚΚΕ «ο διάλογος που διεξάγει η κυβέρνηση για την αλλαγή του εξεταστικού και την αναμόρφωση του Λυκείου, μόνο χειρότερη και πιο ταξική θα κάνει την εκπαίδευση».

Ο Συνασπισμός

«Και φέτος τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων δεν έρχονται παρά να καταδείξουν το βαθύτατα ταξικό και αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα του συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο υπουργός Παιδείας μπορεί να καμαρώνει για τις φετινές επιδόσεις των υποψηφίων, ως αποτέλεσμα και της δυσκολίας των θεμάτων που επιλέχτηκαν φέτος, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί το χαρακτήρα του σχολείου ως ένα εξεταστικό κάτεργο, όπου οι μαθητές χωρίζονται σε "καλούς" και "κακούς", με όποιον έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα φροντιστήρια να "επιβραβεύεται" και τους υπολοίπους να κρίνονται ως αποτυχημένοι» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: