Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

ΟΛΜΕ: Εν τη παλάμη και ούτω προσέλθομεν

Αρνητικά απάντησε η ΟΛΜΕ στην πρόσκληση του υπουργού Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλου να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για το εξεταστικό και το νέο λύκειο. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος -κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της ομοσπονδίας- προσκάλεσε τους καθηγητές σε διάλογο, ωστόσο εκείνοι έθεσαν ως προϋπόθεση την επίλυση των οικονομικών θεμάτων του κλάδου.
«Στόχος μου ήταν κυρίως να ακούσω τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και όχι να τους πείσω να προσέλθουν στο διάλογο», δήλωσε, από την πλευρά του ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Πρόσθεσε ότι η επίσκεψή του είχε συμβολικό χαρακτήρα, καθώς όπως τόνισε οφείλει να έχει αμφίδρομη σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα.
Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη ως επικεφαλής του συμβουλίου πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε ότι την επιλογή αυτή δεν πρέπει να τη βλέπουμε σε αντιδιαστολή με τον καθηγητή Θάνο Βερέμη που είναι επικεφαλής του Εθνικού συμβουλίου παιδείας. Σημείωσε επίσης ότι η αποδοχή προσώπων δε σημαίνει και αποδοχή απόψεων αλλά αναγνώριση του κύρους τους για να συντονίσουν το διάλογο.
Αναφερόμενος στην πρόταση του Υπουργού Παιδείας για διακομματικό διάλογο από μηδενική βάση, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι μέσα σε πέντε χρόνια η κυβέρνηση έχει κάνει 2 - 3 προτάσεις για διάλογο από μηδενική βάση και στο μεσοδιάστημα προχωρούσε ακάθεκτη το πρόγραμμά της και άφηνε πίσω της συντρίμμια
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι για να συμμετάσχει στο διάλογο ο Συνασπισμός θα πρέπει η κυβέρνηση, να αποσύρει και να παγώσει το Νόμο Πλαίσιο, να ακυρώσει τη διαδικασία του franchising της δικαιοκρισίας και τα ΚΕΣ και να αυξήσει τουλάχιστον στο 5% τον προϋπολογισμό για την Παιδεία.
Για την επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλου στην ΟΛΜΕ και την αρνητική απάντηση της στο διάλογο, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: "Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ισχυρίζεται ότι όταν συζητά αφήνει το κομματικό του καπέλο απ έξω. Ξεχνά ότι η κυβέρνηση έχει «φεσώσει» την παιδεία εδώ και 5 χρόνια, αφού το ποσοστό του ΑΕΠ για την Παιδεία παραμένει καθηλωμένο στο 3,3 %. Από την άλλη κάποιοι στην Ο.Λ.Μ.Ε πρέπει να αντιληφθούν ότι όσοι αρνούνται τον διάλογο, είναι κατ΄ όνομα μόνον δημοκράτες. Τους υπενθυμίζουμε πως δεν πρέπει να ξεχνούν ότι είναι λειτουργοί, παιδαγωγοί και πρότυπα για τους μαθητές".
Σε επίπεδο κομμάτων θετικά στο διάλογο έχουν απαντήσει ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ ενώ αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στην πολιτική επιτροπή διαλόγου το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: