Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Ένα ελληνικό σχολείο στην Κένυα

Στην Κένυα, δύο στα πέντε παιδιά έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν στο σχολείο. Τα περισσότερα από αυτά, όμως, θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα σε υπαίθριους χώρους, σε αυτοσχέδιες καλύβες, καθώς η έλλειψη σχολικής στέγης αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
Στην Κένυα, σε πληθυσμό περίπου σαράντα εκατομμύριων ανθρώπων, η πολιτεία δεν παρέχει δωρεάν σχολική στέγη, δηλώνει ο αν. καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Σαμουήλ Ντούγκου.
Το όνειρό του, που τώρα παίρνει σάρκα και οστά, είναι η Ελλάδα να συνδράμει την Κένυα σε αυτό τον τομέα. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη η αστική, μη κερδοσκοπική Ελληνική Πολιτιστική Εταιρία Ανέγερσης Σχολικών Κτηρίων στην Κένυα, «Σωκράτης», της οποίας προεδρεύει, έχοντας συμπαραστάτες ανθρώπους πνευματικούς της πόλης.
Απαραίτητα εφόδια τής Εταιρείας είναι η κοινωνική ευαισθησία και η αλληλεγγύη, αφού μόνη πηγή εσόδων της είναι ο οβολός, οι χορηγίες φορέων και απλών καθημερινών ανθρώπων.
Κενυάτης στην καταγωγή, ο κ. Ντούγκου ήρθε στην Ελλάδα το 1967. Όπως δηλώνει, δε θα ξεχάσει ποτέ ότι για να πάει στο σχολείο, περπατούσε ξυπόλητος 18 μίλια κάθε μέρα, πολλές φορές χωρίς να έχει φάει τίποτα. Εικόνες εξωπραγματικές για το δυτικό κόσμο, που βιώνουν και σήμερα λαοί της αφρικανικής ηπείρου.
«Αγαπούσα τα γράμματα, όπως και άλλοι συνομήλικοί μου. Κάναμε το παν για να μάθουμε γράμματα, δεν είχαμε όμως όραμα και αυτό είναι χειρότερο της πείνας. Η κατάσταση σήμερα δεν έχει αλλάξει πολύ. Το χειρότερο που μπορεί να βιώσει ένα παιδί είναι η άγνοια, που σκοτώνει. Και αν δεν υπάρχουν σχολεία, με τι εφόδια να προχωρήσει στη ζωή;», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ντούγκου και προσθέτει: «Στην Κένυα, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι λειτουργοί του κράτους και πληρώνονται από αυτό, όπως και τα βιβλία διανέμονται δωρεάν. Οι δαπάνες όμως για την ανέγερση σχολικής στέγης βαρύνουν τους γονείς, με αποτέλεσμα τα περισσότερα παιδιά να μην έχουν δικαίωμα στη μόρφωση. Και όταν ακόμη αποκτούν πρόσβαση στην παιδεία, οι συνθήκες είναι άθλιες».
Σημειώνει ότι το έργο, που θα επιτελεσθεί, πρέπει να έχει διάρκεια και να θυμίζει σε όλους την προσφορά των Ελλήνων, ως μία ακόμη συμβολή στην εδραίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πατρίδων του, της Ελλάδας και της Κένυας. Έτσι όπως έπραξαν και οι Έλληνες που μετανάστευσαν κάποτε στην Κένυα, που όπως τονίζει ο κ. Ντούγκου, δεν πήγαν να πάρουν, αλλά να προσφέρουν. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο σήμερα νοσοκομείο στο Ναϊρόμπι οικοδομήθηκε στη δεκαετία του ΄50 από έναν Έλληνα, Καστοριανό, ονόματι Γαλανός.
Στα σχολεία που θα οικοδομηθούν με τη συνδρομή του «Σωκράτη», εκτός από τη σουαχίλι και τα αγγλικά, τις δύο επίσημες γλώσσες στην Κένυα, θα διδάσκεται και η ελληνική γλώσσα, σε μία προσπάθεια να «μπολιάσουν» τον ελληνικό πολιτισμό σε μία χώρα φιλική, δικαιώνοντας τη ρήση του Σωκράτη ότι «Έλληνες εισίν οι της ελληνικής παιδείας μετέχοντες».
Ο πρώτος στόχος της Εταιρείας επιτεύχθηκε με την εξασφάλιση ενός οικοπέδου, συνολικής έκτασης 28.000 στρεμμάτων στο χωριό Kimende, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, όπου θα ανεγερθεί το πρώτο σχολείο για 160 μαθητές. Πρόσφατα, τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος του σχολείου, που προβλέπεται να διαθέτει συνολικά δώδεκα αίθουσες διδασκαλίας, για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μία βιβλιοθήκη και τέσσερα εργαστήρια χημείας, φυσικής και βιολογίας. Απαραίτητα εφόδια για την ευόδωση της προσπάθειας είναι η κοινωνική ευαισθησία και η αλληλεγγύη.
Με στόχο την καλύτερη δυνατή παρακολούθηση και υλοποίηση του σχεδίου, έχουν ιδρυθεί δύο διοικητικά συμβούλια, ένα στην Ελλάδα και ένα στην Κένυα.
Παρουσίαση του «Σωκράτη» Στα πρώτα της βήματα, η Ελληνική Πολιτιστική Εταιρία Ανέγερσης Σχολικών Κτηρίων στην Κένυα «Σωκράτης», βρίσκει ένθερμους συμπαραστάτες.
Τα όσα ειπώθηκαν από επίσημα χείλη χθες το βράδυ στην παρουσίαση της Εταιρείας στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., δίνουν ελπίδες για την υλοποίηση ενός ακόμη έργου, που θα τιμά την Ελλάδα. Όλοι οι ομιλητές είχαν να πουν ένα καλό λόγο για τον άνθρωπο και επιστήμονα Σαμουήλ Ντούγκου, ο οποίος άγγιξε καρδιές με την παρουσίαση της κατάστασης, που επικρατεί σήμερα στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κένυας.

«Η νέα αυτή προσπάθεια, αγνή και φιλόδοξη, απευθύνεται στην καρδιά του κάθε συμπατριώτη. Ο σκοπός ιερός και η ανθρωπιά μας δεδομένη. Οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε», τόνισε-μεταξύ άλλων ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος δεσμεύτηκε να στηρίξει την προσπάθεια, ενώ εξήρε την προσωπικότητα του κ. Ντούγκου.

Τη στήριξη του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, διαβίβασε ο αντιδήμαρχος Ματθαίος Τσούγκας, αναπληρωτής καθηγητής Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ο οποίος τόνισε ότι «η κίνηση, γεμάτη ανθρωπιά, σπανίζει στις μέρες μας».
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος, η παρουσία του οποίου στην εκδήλωση, όπως και άλλων καθηγητών του πανεπιστημίου δεν ήταν συμβολική. Άλλωστε το ΑΠΘ, όπως ειπώθηκε, είναι πρωτοπόρο σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Ο κ. Μάνθος τόνισε ότι σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα στηρίζει το έργο που ξεκινούν ο κ. Ντούγκου και οι συνεργάτες του και ευχήθηκε υπέρβαση των στόχων, που έχουν τεθεί.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, η αντιπρόεδρος του «Σωκράτη», αν. καθηγήτρια Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Θεοφανώ Παπαζήση, η πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ, Ευαγγελία Τρέσσου-Φατούρου, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Φοίβος-Βασίλειος Γκικόπουλος, και η αν. καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ, Χριστοδούλα Μητακίδου. Στην εκδήλωση παρέστη και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μαγκριώτης.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

H φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: