Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δεν καινοτομεί. Πλέον, μπορεί και να το αποδείξει, αφού η ερευνητική του ομάδα ήταν αυτή που πήρε το πρώτο βραβείο καινοτομίας, στο διαγωνισμό "Η Ελλάδα Καινοτομεί". Και μάλιστα με μια εφεύρεση που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο: Με ένα προϊόν που καθαρίζει το νερό από ...>>>το αρσενικό!
Συγκεκριμένα, το Α΄ Βραβείο Καινοτομίας δόθηκε στην ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Μανασσή Μήτρακα για το «AquAsZero»: ένα κοκκώδες στερεό υλικό, που απομακρύνει το αρσενικό (τρισθενές και πεντασθενές) από το πόσιμο νερό, με χαμηλό κόστος και υψηλή αποτελεσματικότητα.
Στην εν λόγω ομάδα συμμετείχε μία μόνο ελληνική επιχείρηση, η «ΛΟΥΦΑΚΗΣ ΧΗΜΙΚΑ ΑΒΕΕ», με έδρα τη Θεσσαλονίκη, της οποίας Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ Δρ. Κυριάκος Λουφάκης. Το υλικό συνιστά αποτέλεσμα έργου που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος FP7 και στο οποίο η «ΛΟΥΦΑΚΗΣ ΧΗΜΙΚΑ» υπήρξε επικεφαλής, αποκτώντας μάλιστα κατ’ αποκλειστικότητα τα σχετικά δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας.
Το Α΄ Βραβείο Εφαρμοσμένης Έρευνας δόθηκε στην ερευνητική ομάδα της εταιρίας«ΡΕΗΚΑΠ ΑΕ» (RAYCAP), με έδρα το Μαρούσι και Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ. Κωνσταντίνο Αποστολίδη, μέλος επίσης του ΣΕΒΕ, για το «Σύστημα υψηλών προδιαγραφών για προστασία σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών ή διατάξεων από κρουστικές υπερτάσεις του ηλεκτρικού δικτύου». Η εταιρία είναι αμιγώς εξαγωγική (ποσοστό εξαγωγών άνω του 90% των πωλήσεων) και έχει επενδύσει σημαντικά στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων.
Το Β΄ Βραβείο Καινοτομίας απονεμήθηκε στην ερευνητική ομάδα (επικεφαλής κα Στέλλα Μπεζεργιάννη) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, μέλος του ΣΕΒΕ, με Πρόεδρο τον Καθηγητή Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο για την «Παραγωγή Βιοντίζελ Δεύτερης Γενιάς από Καταλυτική Υδρογονοεπεξεργασία Τηγανέλαιων». Το ΕΚΕΤΑ είναι ερευνητικό κέντρο, ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο από τη ΓΓΕΤ στο οποίο λειτουργούν σήμερα έξι ερευνητικά Ινστιτούτα.
Με το δίκιο του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος εξέδωσε, σήμερα, πρωί - πρωί, ανακοίνωση, με την οποία δίνει συγχαρητήρια και στις ερευνητικές ομάδες, αλλά και στα μέλη του που εφάρμοσαν καινοτόμες ιδέες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου