«Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση και Κοινωνική Συμμετοχή» είναι το θέμα της Ημερίδας που διοργανώνουν το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. και η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (Ε.Υ.Α.Θ.), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. >>>
Η Ημερίδα πραγματοποιείται από τις 9.30 το πρωί ως τη 1.30 μετά το μεσημέρι, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Α.Π.Θ., στο Αμφιθέατρο ΙΙΙ.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. «Σα σήμερα, 5 Ιουνίου, κάθε χρόνο η Παγκόσμια Κοινότητα αφιερώνει τη σκέψη της στο Περιβάλλον. Με άλλα λόγια προσπαθούμε να σκεφτούμε για κάτι που με το έναν ή τον άλλον τρόπο φιλοξενεί την ίδια μας τη σκέψη. Η φετινή χρονιά, όμως, ξεχωρίζει καθώς ακόμα τα δρώμενα στη Φουκοσίμα της Ιαπωνίας δεν έχουν ξεχαστεί και δεν πρέπει να ξεχαστούν. Σήμερα, λοιπόν, σκεφτόμαστε για το οικολογικό αποτύπωμα που ο καθένας μας έχει αφήσει πίσω του, το χρόνο που μας πέρασε. Ας σκεφτούμε ποιες ήταν οι ενέργειές μας σε ατομικό, κοινωνικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Και όλα αυτά γιατί τελικά ο χώρος απορροής όλων όσων παράγουμε, καταναλώνουμε και διακινούμε είναι ένας και αδιαίρετος. Αδιαίρετος ο χώρος απορροής των αποβλήτων μας, -υγρών, αέριων και στερεών-, αφού κανένα σύνορο σε ολόκληρο τον κόσμο δε μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση της ραδιενέργειας, τις επιδημίες, τις πετρελαιοκηλίδες, τα τοξικά νέφη κ.ό.κ. Κανένα σύνορο δεν περιόρισε τις πλημμύρες, τις καταιγίδες, τους τυφώνες, τους σεισμούς και κάθε άλλη μορφή φυσικής ή τεχνικής καταστροφής. Ένα ατύχημα πέρσι σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της BP στις 20 Απριλίου προκάλεσε πετρελαιοκηλίδα με περιβαλλοντικό κόστος που ξεπέρασε τα $20 δις (δηλαδή περίπου το 1/5 του δανείου για το δημόσιο χρέος μας). Οι συνέπειες αυτού του ατυχήματος δεν έχουν, ακόμη, αποτιμηθεί σε ορίζοντα χρόνου, καθώς το πλήγμα που δέχθηκε ο έμβιος κόσμος της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής θα εμφανίζεται διαρκώς σε κάθε μας βήμα για πολλά χρόνια ακόμα.
Φέτος είχαμε κάτι χειρότερο. Ένα ατύχημα σε πυρηνικούς αντιδραστήρες στη μακρινή Ιαπωνία. Ένα ατύχημα του οποίου το κόστος δε μπορεί να αποτιμηθεί, γιατί οι συνέπειές του έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Ο λογαριασμός θα μας έρχεται και πάλι συνέχεια και για πάρα πολλά χρόνια. Τα ραδιενεργά απόβλητα έχουν τεράστια διάρκεια ζωής και η διαδικασία της βιολογικής μεγέθυνσης τα συσσωρεύει σε μικρά χρονικά διαστήματα. Άραγε, του χρόνου ποιο θα είναι το θέμα της ημερήσιας διάταξης στις 5 Ιουνίου; Κανείς δεν ξέρει.
Αν ένα καλό οικολογικό αποτύπωμα σε ατομικό επίπεδο μας φαίνεται μικρό και άρα ανούσιο, τότε θα πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε πως πολλά τέτοια οικολογικά αποτυπώματα αν συγκεντρωθούν τότε δημιουργείται ένα ισχυρό κίνημα ανθρώπινης δράσης για το περιβάλλον. Τα κινήματα αυτά μπορούν να αλλάξουν ακόμα και το ρου μιας εξαθλιωμένης οικονομίας. Σκεφτείτε και συζητήστε, λοιπόν, έστω και για λίγο με αυτογνωσιακές διαθέσεις και δέστε μέσα σας αν ενεργήσαμε με συνείδηση υπέρ του περιβάλλοντος για να μπορείτε και την επόμενη χρονιά να σκέφτεστε εσείς και τα παιδιά σας.
Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος, με Συντονιστή τον Καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Κατσιφαράκη και εκλεγμένους εκπροσώπους από όλα τα τμήματα του Α.Π.Θ., δεσμεύεται πως θα προσπαθεί πάντα με λόγο και πράξη να ενημερώνει τους πολίτες προς την κατεύθυνση της βιώσιμης και αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων και της ανθρώπινης ύπαρξης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου