Παρά τις αλλαγές εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει, σε διεθνή προγράμματα αξιολόγησης, μια από τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.
Γιατί συμβαίνει αυτό, παρόλο που οι ίδιες έρευνες δείχνουν ότι οι Έλληνες μαθητές διαβάζουν περισσότερο από τους συναδέλφους τους χωρών που πρωτεύουν; Υπάρχουν συγκλίσεις μεταξύ των αναλυτικών προγραμμάτων χωρών, με διαφορετικές πολιτισμικές και εκπαιδευτικές παραδόσεις, που καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις σε διεθνή προγράμματα αξιολόγησης; Τι χαρακτηρίζει διεθνώς σήμερα τα προγράμματα σπουδών Φυσικής, αλλά και γενικότερα των Φυσικών Επιστημών, στο επίπεδο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης; Τα αντίστοιχα ελληνικά αναλυτικά προγράμματα συμβαδίζουν με υπάρχουσες διεθνείς τάσεις; Έχει νόημα να οργανώνονται εκτεταμένα προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και παραγωγής διδακτικού υλικού χωρίς να έχουν διαμορφωθεί, αποδεκτά από την εκπαιδευτική κοινότητα, αναλυτικά προγράμματα;
Απαντήσεις στα ερωτήματα αναζητούνται στην ημερίδα με θέμα «Αναλυτικά Προγράμματα Φυσικών Επιστημών για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση», που διοργανώνει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. και το Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011 και ώρες 9.30 με 15.30, στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου