Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Συνέδριο για τη δια βίου μάθηση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΠΑΜΑΚ ΚΑΙ ΑΠΘ

aithousa_01Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη εκπαίδευση, η Δία Βίου Μάθηση, θα βρεθεί στο… μικροσκόπιο δεκάδων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, κατά τη διάρκεια διήμερου συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή και μεθαύριο, Σάββατο 28 και 29 Ιανουαρίου 2011, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

Ο τίτλος του συνεδρίου είναι «Διά Βίου Μάθηση: Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις» και συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες του συνεδρίου θα αρχίσουν στις 9:30 το πρωί της Παρασκευής, στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το Συνέδριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τη μάθηση, είτε για λόγους προσωπικής επιστημολογίας είτε για συγκεκριμένους ερευνητικούς και επαγγελματικούς λόγους.

Ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές και πολιτισμικές συνθήκες, σε περιβάλλοντα διαφορετικά αλλά και αλληλοσυναρτώμενα, όπως το σχολείο και το πανεπιστήμιο, αλλά και γενικότερα όλοι οι εκπαιδευτικοί και πολιτισμικοί φορείς.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να θέσει κρίσιμα ερωτήματα για τη Διά Βίου μάθηση:

- Τι είναι Δία Βίου Μάθηση (ΔΒΜ); Πρόκειται για ένα σύνολο δεξιοτήτων, στάσεων, μορφών συμπεριφοράς ή όλα αυτά μαζί; Πόσο σημαντική είναι η εμπειρία για τη ΔΒΜ; Μπορούμε να διδάξουμε κάποιον να μαθαίνει «διά βίου»;

- Ποιος είναι ο διά βίου γνώστης; Υπάρχει η υπόθεση ότι η Διά Βίου μάθηση είναι δυνητικά χρήσιμη για όλους. Όμως σε ποια βάση διατυπώνουμε τέτοιου είδους υποθέσεις; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του «υποψήφιου» για τη ΔΒΜ;

- Ποια η συμβολή όσων ασχολούνται με τη ΔΒΜ επαγγελματικά σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο; Αν υπάρχουν ενδιαφέρουσες απαντήσεις στα δύο πρώτα ερωτήματα, τότε θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε το πεδίο και τον τρόπο συμβολής όσων ασχολούνται με τη ΔΒΜ επαγγελματικά στη σύγχρονη κοινωνία.

Για να απαντηθούν ερωτήματα όπως τα παραπάνω, το συνέδριο θα συμπεριλαμβάνει ομιλητές/ερευνητές από τις διαφορετικές γνωστικές περιοχές, οι οποίες στηρίζουν τη ΔΒΜ:

- παιδαγωγική,

- εκπαίδευση ενηλίκων,

- ειδική αγωγή,

- ψυχολογία,

- νευροεπιστήμες,

- πληροφορική και e-learning,

- φιλοσοφία,

- ιατρική,

- βιολογία,

- συμβουλευτική και επαγγελματικός σχεδιασμός.

Όλες οι ανακοινώσεις θα είναι διάρκειας 20 λεπτών.

Το επιστημονικό κύρος του συνεδρίου, το πλήθος των θεμάτων καθώς και τα αντικείμενα που θα συζητηθούν, έχουν ήδη προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη εκατοντάδες συμμετοχές.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα πλαισιώσουν μια θεατρική παράσταση από την ομάδα καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης «Η παιδεία τέχνας κατεργάζεται» και ένα μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των Profite Roll.

Δεν υπάρχουν σχόλια: